Elke Peltenaar gratis naar Bokrijk deze zomer!

Zoals je kon lezen op de achterzijde van PLT juli, mag je deze zomer als Peltenaar één keer gratis naar Bokrijk. Dit aanbod geldt enkel voor de maanden juli en augustus. (één bon per 2 volwassenen en 2 kinderen)

Druk de bon in bijlage onderaan deze pagina af, vul hem in en breng hem mee tijdens je bezoek.

Over de Neerpeltse Schaapskooi in Bokrijk
 
In de 18e eeuw stond deze schaapskooi (zie foto) in het Herent. Het historisch gebouw was eigendom van de Neerpeltse familie Van Dael. Schapenteelt vond overal in de Kempen plaats tot in de 20e eeuw, maar vooral in onze omgeving. Er was genoeg heidegebied voor de schapen om op te grazen. Het wol diende voor de lokale textielindustrie. 
In 1960 kreeg de schaapkooi een plaatsje in het openluchtmuseum Bokrijk. De meeste traditionele Kempische schaapskooien waren toen al verdwenen.
Één leerlinge uit de derde klas van Basisschool Helibel Herent woont nu op de site waar de schaapskooi oorspronkelijk stond. Dankzij het project ‘Jong Redt Oud’ van de provincie Limburg en Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed mocht ze met haar klas de kooi komen bezoeken. De kinderen van juf Elvie gingen er op pad en leerden er over wol, schapendrijven en mochten zelf ‘lemen en vitsen’.
De Neerpeltse schaapskooi werd onlangs door Bokrijk volledig gerestaureerd. Je kan hem ontdekken in het museumgedeelte 'De Kempen'.