Aardrijkskundige situering

Pelt ligt in de regio Noord-Limburg. De gemeente grenst aan Hechtel-Eksel, Lommel, Bocholt, Hamont-Achel en Peer. Pelt heeft een oppervlakte van 8363 ha en telt 32 641 inwoners (17 173 in Neerpelt en 15 468 inwoners in Overpelt, cijfer 1 januari 2018).

De gemeente ligt centraal in de regio. De stedelijke structuur in de provincie Limburg omvat o.a. een zone met de as Lommel - Overpelt / Neerpelt - Hamont-Achel, een onderdeel van de oost-westgerichte Kempische As.

Pelt vervult een belangrijke woonfunctie. Op het gewestplan zijn uitgebreide woonuitbreidingsgebieden voorzien met het oog op het ontwikkelen van een residentiële functie.

Binnen de gemeente bestaan verschillende woonkernen: Overpelt-Centrum, Neerpelt-Centrum, Sint-Huibrechts-Lille, Lindel-Hoeven, Boseind, Haspershoven, Holheide, Overpelt-Fabriek, Grote Heide en Herent. In het noorden van de gemeente heeft Pelt een natuurlijke grens met Nederland.

Pelt is met de auto vooral bereikbaar via de Noord-Zuidverbinding (N74), met verschillende afritten in de gemeente en de N71.

Het industriepark Nolim vervult een belangrijke functie als onderdeel van de industriële as langs het kanaal Herentals-Bocholt. Het Nolim-industriepark is gelegen aan de N74 en aan de N712.

Pelt heeft in het zuidwesten (met natuurgebieden ’t Plat en Park der Lage Kempen) en het noorden van het grondgebied (met het grensoverschrijdende natuurgebied Hageven/Plateaux) een uitgesproken groen karakter.

;