Budgetmeter opladen

Een budgetmeter/Prepaid is een soort meter die ervoor zorgt dat je eerst moet betalen alvorens je elektriciteit en/of gas kan verbruiken.

Een budgetmeter/Prepaid kan pas geplaatst worden als je geen contract meer hebt met een gewone leverancier wegens achterstand in betaling van de rekeningen. Je bent in dat geval klant van de sociale leverancier Fluvius.

Vanaf het moment dat je ook bij Fluvius achterstallen hebt en na een ingebrekestelling niet tijdig betaalt, kan een budgetmeter/Prepaid geplaatst worden.

Pas nadat je de budgetmeter/Prepaid hebt opgeladen, kan je voor het opgeladen bedrag elektriciteit en/of gas verbruiken.

In sommige gevallen is het niet mogelijk om Prepaid in te schakelen. De netbeheerder plaatst in dit geval een autonome stroombegrenzer. Hiermee kan je maar enkele huishoudelijke toestellen op hetzelfde moment gebruiken. Je blijft betalen via voorschotfacturen en betaalt je schuld af met een afbetaalplan.

Voor wie

Alle klanten van Fluvius die over een budgetmeter beschikken voor elektriciteit en/of gas.

Voorwaarden

Prepaid is enkel voor elektriciteits- en aardgasklanten bij de netbeheerder Fluvius:

  • Voor elektriciteit schakelt de netbeheerder Prepaid onmiddellijk in.
  • Voor aardgas schakelt de netbeheerder Prepaid in wanneer je je factuur niet betaalt of een afgesproken afbetaalplan met de netbeheerder niet nakomt. Meer informatie: ‘Wat als je je energiefactuur niet betaalt’.

Het is ook mogelijk om Prepaid in te schakelen als je nog geen schulden hebt bij de netbeheerder. Neem hiervoor contact op met Fluvius.

Wat moet ik doen?

Je kan de budgetmeter/Prepaid opladen in:

  • In het gemeentehuis Oude Markt tijdens de openingsuren
  • In dienstencentrum Pelle Melle van 8 tot 22 uur
  • In de bibliotheek te Neerpelt, Norbertinessenlaan 9 tijdens de openingsuren

Opladen is enkel mogelijk via een betaalterminal en met een Belgische bancontactkaart. Contante betaling is niet mogelijk.

Kostprijs

De dienstverlening is gratis.

Je betaalt voor uw verbruik:

  • De sociale maximumprijs (= sociaal tarief) als je daar recht op hebt
  • In de andere gevallen: het tarief bij de netbeheerder. Dit is zeker niet het goedkoopste tarief op de markt. Als je geen schulden meer hebt bij de netbeheerder, is het dan ook de moeite om terug op zoek te gaan naar een leverancier die goedkopere prijzen aanbiedt. De goedkoopste leverancier vind je via de V-test van de VREG.

Uitzonderingen

Als je nog een analoge budgetmeter hebt, laad je op met een budgetmeterkaart. Als je zowel een elektriciteits- als een aardgasbudgetmeter hebt, krijg je voor elk een aparte kaart. Je kan hiermee opladingen doen in een oplaadpunt.

Wat meebrengen?

  • Bankkaart
  • Budgetmeterkaart voor elektriciteit en/of gas
;