De Stroming is de nieuwe naam

De naam werd bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie voor de bevolking op zondag 7 januari. De Stroming was één van de vier namen waarop de Peltenaren konden stemmen. Met 46 % van de stemmen kwam de naam ruim als eerst uit de bus.

Het gebouw aan het Kerkplein zal aan diverse diensten en functies onderdak bieden: de bibliotheek, de raad- en ceremoniezaal en het Huis van het Kind Pelt. Het gebouw zal ook een plaats zijn waar Peltenaren ruimte hebben voor ontmoeting, om tot rust te komen, om inspiratie op te doen… De term ‘gemeentehuis’ zal deze diverse lading niet meer dekken. Daarom is de gemeente samen met de bevolking op zoek naar een nieuwe naam die al die verscheidenheid en dynamiek wel eer aan zal doen.

In een eerste ronde dienden de Peltenaren 126 voorstellen in. Daaruit maakte een jury van mensen die zeer nauw betrokken zijn bij de diensten die in het gebouw zullen huisvesten, een selectie van vier namen: De Kameleon, Het Labyrint, Het Pelterhuis en De Stroming. Tijdens de laatste twee weken van 2023 konden de Peltenaren online hun keuze bekendmaken. Iets meer dan 500 inwoners deden dat ook en bijna de helft koos dus voor De Stroming.

De motivering en verklaring voor deze naam luidt als volgt: “De stroming is letterlijk aanwezig, namelijk die van de Dommel vlakbij het gebouw. De stroming zal ook in het vernieuwde gebouw terug te vinden zijn, namelijk in de golfbeweging in de buitenmuren. Een stroming is ook een geheel van meningen of een denkrichting in de maatschappij, de cultuur en de politiek. Dit gebouw verenigt vele stromingen in deze drie domeinen – opvoeding, bibliotheek en gemeenteraad. De stroming is ook een voortbeweging die je meeneemt naar nieuwe horizonten, inzichten en ervaringen. Ze verwijst naar de dynamiek waarop dit gebouw met zijn vervlechting van diensten de Peltenaren wil meevoeren naar ontmoeting.”

De werken schieten intussen goed op. De bibliotheek is al volop bezig met de voorbereiding van de verhuizing. En de ingebruikname is voorzien voor ongeveer halfweg 2024.

Gepubliceerd op maandag 8 januari 2024 8.27 u.
;