Heraanleg De Koel en kruispunt met Leopoldlaan

De verkeerscirculatie in de toekomst - na de werken (zie plannetje hiernaast)

  • Er komen verkeerslichten op het kruispunt.
  • Het verkeer komende van Neerpelt krijgt een afslagstrook naar De Koel.
  • Auto’s komende van Overpelt moeten na de heraanleg steeds via de Sellekekaertsstraat naar de handelszone.
  • De zone uitrijden kan enkel nog via het kruispunt Leopoldlaan-De Koel.
  • Het kruispunt en De Koel krijgen aangepaste fiets- en voetpaden. 

Dit moet de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid van de zone voor alle verkeer verbeteren, maar in eerste instantie de zwakke weggebruiker een meer veilige en comfortabele plaats geven in het verkeer.

De werken

De werken starten op maandag 3 april vanaf 6.00 uur.

Het werk gebeurt in verschillende fasen, waarbij ervoor gezorgd wordt dat de winkels en handelaars aan De Koel steeds bereikbaar blijven. Om een relatief vlotte verkeerscirculatie toe te laten, wordt er eerst – voor 3 april – een tijdelijke weg aangelegd tussen De Koel en de Haspershovenstraat.

Vervolgens wordt het kruispunt Leopoldlaan-De Koel heraangelegd. In een eerste fase wordt gewerkt aan het rijvak richting Neerpelt en de aansluiting met De Koel. Dat zal in de periode maart-mei zijn. In een tweede fase komt het rijvak richting Overpelt aan de beurt. Die werken duren tot aan het bouwverlof.

Na het bouwverlof gebeuren de werken in De Koel zelf, tot aan de haakse bocht. 

Leopoldlaan: eenrichtingsverkeer

Vanaf het begin van de werken tot aan het bouwverlof geldt er op de Leopoldlaan tussen de Sint-Jansstraat en de Sint-Jorisstraat eenrichtingsverkeer in de richting van Neerpelt. Op die manier blijven de handelaars van de Leopoldlaan maximaal bereikbaar.

Doorgaand verkeer richting Overpelt en verkeer naar de handelszone rijdt best om via de Haagdoorndijk (N790) en de Fabrieksstraat/Houtmolenstraat. Fietsers en voetgangers worden omgeleid via de Sint-Jansstraat en de Zeldertstraat.

Winkelzone De Koel via Sellekaertsstraat

De winkels en handelaars aan De Koel zijn enkel bereikbaar via de Sellekaertsstraat. Op het gedeelte van De Koel tussen de Sellekaertsstraat en de inrit van Vatana geldt eenrichtingsverkeer. De Koel uitrijden moet via de tijdelijke weg naar de Haspershovenstraat. 

Het tweede gedeelte van de werken (De Koel vanaf het kruispunt tot aan de hoek) komt na het bouwverlof. De Leopoldlaan is dan terug open in beide richtingen en de verkeerscirculatie in de handelszone zal worden aangepast. Daarover volgt later meer informatie.

Belangrijk is dat tijdens het bouwverlof de verkeerscirculatie een tijdje zal zijn zoals ze in de toekomst altijd zal zijn. Zie bovenaan.

Na het bouwverlof veranderen een aantal dingen. daarover later meer.

Hieronder vind je een presentatie met een uitgebreid overzicht van de werken en een plannetje met de verkeerscirculatie tijdens de werken tot aan het bouwverlof. 

Stand van zaken eind mei

Op de toplaag asfalt na is de rechterweghelft richting Neerpelt zo goed als klaar. Woensdag aanstaande zal men aan de andere weghelft beginnen, zo laat de aannemer weten. Het verkeer zal vanaf dan over de nieuwe rijstrook rijden. Dat zal net zoals nu enkel richting Neerpelt zijn. Fietsers moeten nog steeds de omleiding volgen. De winkels aan De Koel blijven met de auto enkel bereikbaar via de Sellekaertsstraat. Nog vanaf volgende week worden de stoepen afgewerkt. Het fietspad en voetpad binnen de werfzone blijven voor de veiligheid afgesloten. Behalve de verandering van rijstrook verandert er dus in feite niets aan de verkeerscirculatie.