Inhoud
Lange tijd kon de eikenprocessierups beschouwd worden als een van de zeldzaamste soorten uit de Belgische nachtvlinderfauna. Men dacht dat de eikenprocessievlinder (eigenlijk een mot) uitgestorven was.
Sinds 1996 worden deze diertjes echter hoe langer hoe meer opgemerkt in onze streken. Tegenwoordig zijn ze zelfs een echte plaag geworden.
De rupsen vestigen zich in eiken (zowel zomereik als Amerikaanse eik) en verlaten bij donker hun nest om achter elkaar lopend (in processie) naar de boomtoppen te trekken en deze volledig kaal te vreten.
Het nest lijkt op een dicht, wit spinsel en hangt ofwel aan de stam, ofwel aan de eerste grote zijtakken. Bovendien spinnen de rupsen tijdens hun tocht een draad waardoor hun spinsel in talrijke draden over de stam terug te vinden is. Hierdoor kan het nest gemakkelijk gelokaliseerd worden.
Welke gezondheidsrisico’s zijn er?
De eikenprocessierups heeft brandhaartjes die een lichaamsvreemde stof bevatten. Deze haartjes hebben kleine weerhaakjes die bij contact met mens of dier irritaties en allergische reacties kunnen veroorzaken. Meestal blijft de hinder beperkt tot jeuk en irritaties van de huid.
Deze gezondheidsrisico’s zijn er vooral in de periode van half mei tot half augustus.
Wat moet ik doen?
Wat kan je zelf doen?
Stel je ergens eikenprocessierupsen vast, ongeacht of het over bomen op publiek of privaat terrein gaat, geef dit dan zo snel mogelijk aan de technische dienst van de gemeente door.
Dat kan ook via het algemene nummer van de gemeente: 011 94 94 94.
Beter voorkomen dan genezen:
- probeer zo weinig mogelijk in de buurt van besmette eikenbomen te komen;
- eventuele gezondheidsklachten verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele dagen tot weken;
- bij je apotheker vind je zalfjes die het ergste leed snel verlichten;
- hooikoortspatiënten kunnen gebruik maken van hun anti-histamine preparaten
Wat doen wij als gemeente?
De gemeente zal de rupsen verdelgen. Momenteel zal er niet preventief gespoten worden omdat verwacht wordt dat er weinig rupsen zullen zijn.
Daarnaast wordt er samen met de provincies Limburg en Antwerpen ingezet op een goede monitoring van de situatie en de inzet van de meest mileuvriendelijke manieren om rupsen te voorkomen en/of te verdelgen.