Nieuw evenementenkader maakt duidelijke afspraken met organisatoren

De gemeenteraad keurde in zitting van 31 maart een nieuw evenementenkader goed, met daarin duidelijke afspraken tussen de gemeente en organisatoren van evenementen.

Het evenementen-kader werd opgesteld binnen de politiezone HANO, in samenwerking met de stad Hamont-Achel. Voortaan worden de voorwaarden van een organisatie bepaald aan de hand van de grootte van het event, en niet langer meer aan de hand van het soort event.

Jaarlijks worden in Pelt talloze evenementen georganiseerd. Fuiven, festivals en optredens, (school)feesten, buurtfeesten en speelstraten, markten: ze brengen levendigheid in onze gemeente, maken het gezelliger om te wonen, interessanter om in te werken en leuker om te bezoeken. Daarnaast hebben evenementen een economisch belang, want ook de lokale horeca en middenstanders kunnen hun graantje meepikken. En tenslotte, maar niet in het minste, dragen evenementen bij aan het ‘cement’ tussen de Peltenaren. Alleen al door het feit dat de meeste events worden georganiseerd of gedragen door een grote groep enthousiaste vrijwilligers.

De voorwaarden voor het organiseren van een evenement worden tot op vandaag bepaald aan de hand van het soort event dat je organiseert. De toepassing ervan was echter niet altijd duidelijk: fuiven zijn tegenwoordig bijvoorbeeld echte events geworden, maar moeten in het fuifreglement andere voorwaarden volgen dan events met dezelfde grootte.

Om hieraan paal en perk te stellen maakte Pelt binnen de politiezone HANO – samen met de stad Hamont-Achel – werk van een nieuw ‘evenementenkader’, dat werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 31 maart. Voortaan zullen de voorwaarden voor de organisatie worden bepaald aan de hand van de grootte van het event en of het om een besloten of openbaar event gaat.

Voor kleine evenementen (tot 250 bezoekers) vraag je ten laatste vier weken op voorhand toelating aan, voor kleine events (van 250 tot 1500 bezoekers) is een aanvraag tot toelating minstens 3 maanden op voorhand nodig. Voor bepaalde types van kleine en middelgrote events is een melding voldoende en krijg je dus meteen een goedkeuring. Grote events boven 1500 bezoekers hebben een grotere impact op de maatschappij en moeten minstens 4 maanden op voorhand worden aangevraagd.

In de meeste gevallen zijn immers externe adviezen nodig, zoals van politie en brandweer. Het einduur van een activiteit (23 uur of 3 uur) is afhankelijk van de locatie van het event. De aanvragen moeten steeds gebeuren via een online aanvraagformulier op de gemeentelijke website. De komende maanden werkt de vrijetijdsdienst aan een nieuw digitaal loket om de aanvragen voor evenementen en materialen te vergemakkelijken.

Het gemeentebestuur ondersteunt eventorganisatoren daarnaast met een basispakket aan logistiek materiaal, zoals nadar en fietsenrekken. De meeste organisaties kunnen ook gebruik maken van een aanvullend pakket met onder meer sanitaire wagens en vuilnisbakken.

Foto: Marc Faes.

Gepubliceerd op vrijdag 1 april 2022 9.55 u.