Corona: specifieke vragen en antwoorden voor Pelt

Je hebt wellicht veel vragen over de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus en de gevolgen voor Pelt. Hier beantwoorden we zoveel mogelijk vragen. We passen deze pagina regelmatig aan.


 

Welke maatregelen heeft de federale overheid uitgevaardigd?

Klik hier.

Gaat het recyclagepark open op 7 april?

Limburg.net opent op 7 april zijn recyclageparken, ook in Pelt. Dat gebeurt onder strikte voorwaarden. 

Twee belangrijke punten daarbij:

  • Per gezin kan men 1 keer om de 14 dagen het park bezoeken. Op deze manier hopen wij zoveel mogelijk gezinnen de kans te geven afval weg te brengen. Door de registratie van het parkbezoek is dit mogelijk om deze maatregel in te voeren.
  • De winteropeningsuren blijven van toepassing: dus open tot 16 uur, op donderdag tot 17 uur.

Stel een bezoek aan het park uit als u thuis voldoende ruimte heeft om het afval te bewaren. Maak gebruik van de huis-aan-huisophalingen. Zo geraakt u ook al heel wat afval kwijt.

De situatie kan van dag tot dag veranderen. Check steeds www.limburg.net/corona voor de laatste stand van zaken.

Gaat de afvalophaling gewoon door?

De afvalophaling gaat gewoon door zoals gepland.

Limburg.net ziet zich wel genoodzaakt om bijkomende maatregelen te nemen.
 

Wat met de papierophalingen door verenigingen?

Er zijn voorlopig geen papierophalingen door verenigingen toegelaten. Dat wil zeggen dat de huis-aan-huis inzameling van papier en karton van 28 maart in Boseind, Damsheide, Grote Heide, Herent en Sint-Huibrechts-Lille en van 31 maart in het centrum van Neerpelt niet doorgaan.

Gaan de geplande textielophalingen door?

Die gaan niet door. De Biehal laat weten dat ze de inzameling van textiel van volgende donderdag niet kan uitvoeren wegens te weinig personeel.

Ook de winkels gaan dicht vanaf deze avond 17u30. Ook de winkels in Pelt: ReTroFee en KringStock zullen gesloten zijn tot en met 19/4.

Ook de vrachtwagens van de inzameldienst rijden niet meer uit.

Hoe zit het met de voedselbedeling van Sint-Vincentius?

De voedselbedeling gebeurt voorlopig niet in de Open Poort, maar in de Peltanusstraat 9 (het vroegere OCMW, achter het gemeentehuis) .

De bedeling van maart is op donderdag 26 maart. In april zal er een bedeling zijn op 9 en 23 april. De bedeling is telkens van 9.00 tot 11.30 uur.

De klanten kunnen met hun afhaalbon van het OCMW of CAW een 'kant-en-klaar pakket' komen ophalen. Het pakket is verpakt in een nieuwe grote winkeltas.

Er zijn wel enkele voorschriften die men nauwgezet moet volgen:

  1. Er biedt zich maar één persoon per gezin aan. Laat kinderen of andere gezinsleden die meekomen om te helpen dragen in de auto of op afstand wachten
  2. Je schuift buiten aan in de rij en houdt voldoende afstand van elkaar.
  3. Aan de open deur leg je de bon op tafel, je beantwoordt de vraag van de vrijwilliger en neemt terug minimaal één meter afstand.
  4. De vrijwilligers zullen uw pakket naar buiten brengen waar u het vervolgens kan opnemen en meenemen. Opgelet: het volledige pakket moet worden meegenomen, er worden geen producten terug genomen.
  5. Hou rekening met het gewicht van het pakket (tot 20kg voor een gezin met 6 personen) breng zelf een boodschappentas mee om het gewicht te kunnen verdelen.

Kan ik met mijn kindje naar het consultatiebureau van kind & Gezin?

Vanaf woensdag 1 april start Kind en Gezin opnieuw met vaccineren. Kinderen en ouders zullen op een veilige manier ontvangen worden in de consultatiebureaus. Heb je een vraag, neem contact op met de Kind en Gezin lijn 078/150 100.

Hoe zit het met de wegenwerken?

Alle werken zijn opgeschort sinds 18 maart.

Ook de elektrificatiewerken van de spoorlijn Mol-Hamont zijn stilgelegd. 

Gaat het EMJ door?

Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd zal niet eind april-begin mei plaatsvinden, maar wordt vanwege de coronacrisis uitgesteld tot het weekend van 11 tot 14 september.

Blijven de gemeentehuizen open?

De dienstverlening in de gemeentehuizen blijft verderlopen. We vragen je wel om niet-dringende zaken uit te stellen. Heb je toch dringend iets nodig? Maak geen online afspraak maar bel ons eerst even op 011 94 94 94. We proberen je telefonisch verder te helpen en indien nodig plannen we een afspraak in.

Indien je moet betalen in het gemeentehuis, doe dit dan met bankkaart en niet met contant geld.

Je kan verschillende akten en attesten (bv. uittreksel uit strafregister) van thuis uit opvragen via www.gemeentepelt.be/attesten.

Blijft de buitenschoolse kinderopvang open?

De buitenschoolse kinderopvang blijft geopend. We hanteren hier het principe dat de federale overheid ook hanteert voor de scholen: opvang wordt voorzien voor kinderen van gezondheidspersoneel en gezagsafdelingen en voor kinderen voor wie er geen andere opvangoplossing is dan het inschakelen van ouderen. De begeleiding zal steeds de nodige hygiënische voorzorgsmaatregelen in acht nemen. De ouders worden via i-school geïnformeerd.

Zijn de bibliotheken geopend?

Nee, de bibliotheken (Palethe, Neerpelt, Sint-Huibrechts-Lille) worden gesloten tot en met 19 april. Geen probleem als je materialen in je bezit hebt die je zou moeten terugbrengen: de bibliotheek verlengt alle materialen met en inleverdatum van 6 maart en later tot en met 20 april.

Voor de duur van de sluiting (vanaf 13 maart tot - voorlopig - 19 april) worden er geen boetes aangerekend. De boetes die voor 13 maart al op stonden, moeten achteraf wel betaald worden.

Materialen inleveren kan via de inleverbussen in bib Palethe en Neerpelt. Mensen uit Sint-Huibrechts-Lille brengen hun materiaal naar de inleverbus in Neerpelt. Rij niet speciaal om je materialen in te leveren. Dat is geen noodzakelijke verplaatsing.

De bib heeft elke voormiddag een telefonische permanentie van 9.00 tot 12.00 uur.

Zijn de sporthallen geopend?

Nee, alle sporthallen worden gesloten en activiteiten die er zouden plaatsvinden worden geannuleerd.

Zijn dienstencentra Pelle Melle en BinnenHOF geopend?

De dienstencentra blijven tot en met 19 april gesloten.

Waar kan ik mijn budgetmeter opladen?

Je kan je budgetmeter opladen in het gemeentehuis op de Oude Markt (bel op voorhand even naar 011 94 94 94). In Peer (Zuidervest 2A) en Hamont-Achel (Stad 40) kan je 24/7 terecht (automaten in openlucht).

Zijn de Welzijnsschakels (Plan B en Pelterhoekje) geopend?

Nee, de Welzijnsschakels worden voorlopig gesloten.

Ik heb mijn kind ingeschreven voor een sportkamp dat de gemeente organiseert in de paasvakantie. Gaat dit kamp door?

Nee, alle kampen worden geannuleerd. Je krijgt het inschrijvingsgeld hiervoor terug.

Ik heb een huwelijk gepland. Kan dat nog doorgaan?

Een huwelijksakte mag voltrokken worden (in intieme kring), maar de festiviteiten rondom deze gelegenheid zijn verboden. Wil je je huwelijk uitstellen, bel ons dan op 011 94 94 94.

Kerkelijke huwelijken worden afgelast.

Gaan de erediensten in de kerk door?

Alle erediensten worden afgelast.

Hoe zit het met begrafenissen?

Begrafenissen in intieme kring zijn toegelaten, mits de maatregelen met betrekking tot social distancing gevolgd worden.

Kan ik nog bloed gaan geven?

Ja, de donorcentra van het Rode Kruis houden de deuren open. Houd ook hier de voorzorgsmaatregelen in acht: ben je ziek of vertoon je ziektesymptomen, blijf dan thuis. Meer info op de website van het Rode Kruis.

Vinden de weekmarkten plaats?

De weekmarkten vinden voorlopig niet meer plaats.

Kunnen kappers openblijven?

UPDATE 24/3: kappers moeten hun zaak sluiten.

Zijn feestjes in huiselijke kring toegestaan?

Neen. Dat strookt niet met het samenscholingsverbod (max 2 personen). Trouwens, naar een feestje gaan behoort zeker niet tot essentiële verplaatsingen. 

Is het politiekantoor geopend?

De wijkkantoren in Overpelt en Hamont-Achel zijn voor onbepaalde tijd gesloten. Voor dringende aangiften kan je terecht in het kantoor van Neerpelt (Energiestraat). Bel op voorhand even naar 011 44 08 20. op www.politie.be/nl/e-loket kan je ook online een aangifte doen.

Is het Mariaziekenhuis toegankelijk?

De overheid heeft het ziekenhuisnoodplan afgekondigd. Dit betekent dat bezoek aan het ziekenhuis slechts in zeer uitzonderlijke gevallen is toegestaan. Niet-dringende raadplegingen, onderzoeken en ingrepen worden uitgesteld. Voor de meest recente info verwijzen we naar de website van het Mariaziekenhuis voor de meest recente info.

Hoe zit het precies met de bezoekregeling in de woonzorgcentra?

Kijk voor de meest recente info op de website van WZC Immaculata en WZC Sint-Jozef.

Mag ik nog een frietje gaan halen?

Ja, voedingszaken zoals bakkers, slagers, traiteurs met afhaalmogelijkheid blijven geopend. Ook afhaalzaken als frituren, kebab, pizzeria's en ijssalons kunnen openblijven, maar enkel om af te halen. Je mag dus niet ter plaatse een maaltijd nuttigen. Het aantal bezoekers tegelijk in de winkel is beperkt tot 1 persoon per 10m². Hou afstand!

Kan ik gaan zwemmen in Lago Pelt Dommelslag?

Nee, Dommelslag sluit de deuren tot en met 19 april. 

Blijven de speeltuinen in Pelt open?

Nee, alle speeltuinen, klein of groot, zijn gesloten.