Corona: specifieke vragen en antwoorden voor Pelt

Er blijven nog steeds maatregelen gelden die gevolgen hebben voor het leven in Pelt. Er blijven dus wellicht ook vragen over deze maatregelen. Hier beantwoorden we zoveel mogelijk van die vragen. We passen deze pagina regelmatig aan.


Welke maatregelen heeft de federale overheid uitgevaardigd?

Klik hier voor de informatie van de overheid.

Hoe zit het met het aantal besmettingen in Pelt?

Voor de meest recente cijfers verwijzen we naar de website van Sciensano.

Waar en wanneer kan ik mijn mondmaskers van de federale overheid afhalen?

Dat kan sinds 15 juni bij je apotheker. Er bestaat een afhaalschema dat werkt volgens het geboortejaar van het 'gezinshoofd'.

Klik hier voor alle info over het afhalen van de mondmaskers.

Wanneer moet ik een mondmasker dragen?

Het bedekken van mond en neus is belangrijk om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat kan met een zogenaamd comfortmasker of een alternatief beschermingsmiddel zoals een sjaal of bandana of indien dit omwille van medische redenen niet mogelijk is, een gelaatsscherm ook toegestaan.

Dit is verplicht, voor personen vanaf 12 jaar:

 • op het openbaar vervoer vanaf het betreden van de luchthaven, het station, op het perron of een halte in de bus, de (pre)metro, de tram, de trein of elk ander vervoersmiddel dat door een openbare overheid wordt georganiseerd. Het rijdend personeel van de openbare vervoersmaatschappijen is niet verplicht om de mond en de neus te bedekken, voor zover enerzijds de bestuurder goed geïsoleerd is in een cabine en anderzijds een affiche en/of zelfklever aan de gebruikers de reden aangeeft waarom de bestuurder geen masker draagt.
 • op markten, met inbegrip van de brocante- en rommelmarkten en kermissen voor de markt- en kermiskramers en de bezoekers;
 • voor contactberoepen en hun klanten vanaf de leeftijd van 12 jaar. Het masker van de klant mag alleen worden verwijderd voor een specifieke gelaatsbehandeling en alleen voor de tijd die strikt noodzakelijk is voor deze behandeling.
 • voor zaal- en keukenpersoneel in de horeca;
 • voor klanten van horecazaken, behalve wanneer zij aan hun eigen tafel zitten;
 • in winkels en winkelcentra;
 • in winkelstraten en op elke private- of publiek druk bezochte plaats, zoals die worden bepaald door de bevoegde lokale overheid en afgebakend met een aanplakking die de tijdstippen preciseert waarop de verplichting van toepassing is;
 • in bioscopen, theater-, concert-, en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen en bezinningsplaatsen, musea en bibliotheken;
 • in casino’s en speelautomatenhallen;
 • in de publiek toegankelijke delen van openbare gebouwen;
 • bij begrafenissen en crematies, burgerlijke huwelijken, de collectieve uitoefening van de eredienst en de collectieve uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening en van activiteiten binnen een filosofisch-levensbeschouwelijke vereniging;
 • evenementen;
 • betogingen.

Het dragen van een mondmasker is sterk aangeraden in andere situaties.

Hoe zit het met de voedselbedeling van Sint-Vincentius?

De voedselbedeling gebeurt terug in de Open Poort, maar met bijkomende voorzorgen omwille van COVID-19.

De klanten kunnen enkel komen op de dag en het uur dat op de afhaalbon van het OCMW of CAW staat. Per klant wordt er ook maar één persoon toegelaten tenzij een begeleider noodzakelijk is.

Je moet je aanbieden zonder winkelkar. Wij stellen zelf karren ter beschikking.

Er zijn enkele voorschriften die je nauwgezet moet volgen:

 • Inschrijving gebeurt in het lokaaltje op het gelijkvloers, rechts naast de hoofdingang.
 • Iedereen dient bij het binnenkomen de handen te ontsmetten met de voorziene alcoholgel en een mondmasker op te zetten.
 • De toegang tot de bedelingsruimte, de kelder, gebeurt volgens nummer.
 • Er worden maximaal 4 klanten tegelijkertijd in het bedelingslokaal toegelaten.
 • De klant blijft zelf in de afgebakende rode zone om voldoende afstand te bewaren met de vrijwilligers.
 • De klant geeft telkens, waar er een keuze kan worden gemaakt, aan de vrijwilliger aan welke producten hij kiest. De vrijwilliger plaatst deze dan zelf in de winkelkar.
 • Op het einde krijgt de klant de gevulde kar terug en kan zelf nog iets nemen van de beschikbare producten in de zelfservicezone.
 • De klant kan dan ter plaatse de winkelkar overladen in zelf meegebrachte winkeltassen of ze meenemen naar de parking. Indat geval moet hij ze leeg terugbrengen.

Blijven de gemeentehuizen open?

De dienstverlening in de gemeentehuizen blijft verderlopen. Bel ons eerst even op 011 94 94 94. Indien nodig plannen we een afspraak in. Je kan ook online en afspraak maken: klik hier om een afspraak te maken.

Indien je moet betalen in het gemeentehuis, doe dit dan met bankkaart en niet met contant geld.

Je kan verschillende akten en attesten (bv. uittreksel uit strafregister) van thuis uit opvragen via www.gemeentepelt.be/attesten.

Zijn de bibliotheken geopend?

De vestigingen Neerpelt en Palethe van Bibliotheek Pelt zijn open. Voorlopig beperkt de bibliotheek zich tot de taken die het vroeger had: uitlenen van materialen. Bezoekers kunnen er materialen komen halen. Terugbrengen gebeurt nog steeds via de inleverbus. 

De openingsuren zijn in de namiddag van 14 tot 19 uur. Bibliotheek Neerpelt is gesloten op maandag, bibliotheek Palethe op vrijdag. Op zaterdag zijn ze open van 9 tot 12 uur.

Ook de afhaalservice blijft in de voormiddag van 10 tot 12 uur actief. 

Alle informatie vind je op https://pelt.bibliotheek.be/.

Is de vrijetijdsbalie geopend?

De vrijetijdsbalie is open volgens de normale openingsuren. Voorlopig moet je wel nog aanbellen aan de voordeur van CC Palethe. De medewerkers doen dan vanop afstand de deur open, zodat je ver kan worden geholpen.

Is het sportcentrum geopend?

Het sportcentrum is open volgens de normale openingsuren. Hier lees je de specifieke maatregelen rond sporten in het sportcentrum.

Zijn dienstencentra Pelle Melle en BinnenHOF geopend?

De dienstencentra zijn opnieuw toegankelijk sinds 1 juli. De capaciteit van de cafetaria’s wordt beperkt en toegang is enkel mogelijk na telefonische reservatie (BinnenHOF: 011 94 94 99 / Pelle Melle: 011 94 94 98). Meer info: www.gemeentepelt.be/dienstencentra.

Zijn de Welzijnsschakels (Plan B en Pelterhoekje) geopend?

Het Pelterhoekje is open op donderdag (12 - 17 uur), Plan B op zaterdag (9 - 12 uur).

Ik heb een huwelijk gepland. Kan dat nog doorgaan?

Deze kunnen plaatsvinden in aanwezigheid van maximaal 100 personen met respect voor de sociale afstand. Bovendien zijn alle personen vanaf 12 jaar verplicht hun mond en neus te bedekken met een mondmasker of een veilig alternatief in stof in voor de publiek toegankelijke delen van openbare gebouwen. Wanneer het om medische redenen niet mogelijk is om een masker te dragen, kan een gelaatsscherm gebruikt worden. De receptie of de banketten na de ceremonie dienen de regels te volgen van de recepties en banketten. Deze kunnen dus slechts georganiseerd worden voor maximum 10 personen volgens de regel van de sociale bubbel.

Wil je je huwelijk uitstellen, bel ons dan op 011 94 94 94.

Kan ik nog bloed gaan geven?

Ja, de donorcentra van het Rode Kruis houden de deuren open. Houd ook hier de voorzorgsmaatregelen in acht: ben je ziek of vertoon je ziektesymptomen, blijf dan thuis. Meer info op de website van het Rode Kruis.

Is het politiekantoor geopend?

Het hoofdkantoor in Neerpelt en het wijkkantoor Hamont-Achel zijn weer open volgens de reguliere openingsuren. Het dragen van een mondmasker is verplicht.

Op www.politie.be/nl/e-loket kan je ook online een aangifte doen.

Is het Mariaziekenhuis toegankelijk?

Voor info verwijzen we naar de website van het Mariaziekenhuis.

Hoe zit het precies met de bezoekregeling in de woonzorgcentra?

Kijk voor de meest recente info op de website van WZC Immaculata en WZC Sint-Jozef.

Kan ik zwemmen in Lago Pelt Dommelslag?

Er kan in Dommelslag gezwommen worden. Er zijn ruim coronawerende veiligheidsmaatregelen getroffen. 

Belangrijk is dat je vooraf een tijdslot in het complex moet reserveren via deze link. Je kiest zelf wanneer je komt zwemmen en met hoeveel. Er wordt gewerkt met een maximumcapaciteit per tijdslot en dus een lagere bezetting in de baden. Zo kan de social distancing gegarandeerd worden. Reservatie in de webshop is dus verplicht. Op die manier wordt grote drukte aan het onthaal of in de kleedkamers vermeden.

Hoe zit het met kermissen en jaarmarkten?

Er zijn in Pelt dit najaar nog drie kermissen en die kunnen voorlopig doorgaan.

 • 13-15 september: kermis Overpelt-Centrum (door de gemeente)
 • 4-6 oktober: kermis Neerpelt-Centrum (door de gemeente)
 • 8-10 november: kermis Sint-Huibrechts-Lille (door kermiscomité)