Corona: specifieke vragen en antwoorden voor Pelt

Heel wat corona-maatregelen hebben gevolgen voor het leven in Pelt. Er blijven dus wellicht ook vragen over deze maatregelen. Hier beantwoorden we zoveel mogelijk van die vragen. We passen deze pagina regelmatig aan.


Wanneer kan ik mij laten vaccineren?

Er zijn niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Daarom zijn een aantal prioritaire groepen bepaald. Bewoners en medewerkers van woonzorgcentra worden als eerste gevaccineerd. Daarna komen de zorgmedewerkers van de eerstelijnsgezondheidszorg en van andere collectieve zorginstellingen (zoals ziekenhuizen) en hun vrijwilligers aan bod. 

Pas in een latere fase, als er meer vaccins op de markt komen, kunnen er meer mensen worden gevaccineerd. 

Klik hier voor alle informatie in verband met de vaccinatie.

Waar kan ik mij laten vaccineren?

Het vaccinatiecentrum voor Pelt is De Soeverein in Lommel. Het is de bedoeling dat de vaccinatie start vanaf begin maart. Iedereen krijgt een uitnodiging per brief. Hoe alles praktisch zal verlopen wordt momenteel voorbereid. 

Hoe zit het met het aantal besmettingen in Pelt?

Update 25 januari 2021: alarmniveau 4

De laatste 14 dagen werden 116 besmettingen vastgesteld. Pelt heeft daarmee een zogenaamde incidentiegraad van 351. Dit betekent dat er per 100 000 inwoners 351 besmettingen worden vastgesteld.

De besmettingen doen zich voor verspreid over de hele gemeente en in alle leeftijdscategorieën.

Voor de meest recente cijfers verwijzen we naar de website van Sciensano.

Zijn er nog buitenschoolse activiteiten?

Als gevolg van een aantal verontrustende besmettingen zijn alle buitenschoolse activiteiten (incl. kampen, deeltijds kunstonderwijs, verenigingsactiviteiten ) voor kinderen onder 13 jaar stopgezet minstens tot en met vrijdag 12 februari 2021 op het grondgebied van Hamont-Achel, Lommel, Pelt, Peer, Hechtel-Eksel en Bocholt.

Wanneer moet ik me laten testen of in quarantaine?

Bekijk hier wat je wanneer moet doen.

Welke zijn de 6 gouden regels tegen corona?

 1. Respecteer de hygiëneregels
 2. Doe je activiteiten liefst buiten
 3. Denk aan kwetsbare mensen
 4. Hou afstand (1,5m)
 5. Beperk je nauwe contacten
 6. Volg de regels voor bijeenkomsten

Klik hier voor meer informatie.

Welke maatregelen heeft de federale overheid uitgevaardigd?

Klik hier voor alle informatie omtrent de maatregelen van de van de overheid.

Waar vind ik de corona-app?

Coronalert, de Belgische app om coronabesmettingen te monitoren, is gelanceerd. Je kan de Coronalert-app gratis downloaden in je gebruikelijke app store.

Op www.coronalert.be leest je meer over de werking van de app, hoe de app omgaat met privacy en gegevens, en hoe je de app kunt downloaden en gebruiken.

Kan ik naar het buitenland reizen?

Verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden van en naar België zijn verboden van woensdag 27 januari tot maandag 1 maart 2021. Het reisverbod zal gecontroleerd worden, zowel voor het weg-, lucht-, zee- als voor het treinverkeer.

Wie zich vanuit en naar België verplaatst, moet in het bezit zijn van een verklaring op eer. Een modelformulier zal ter beschikking worden gesteld door de minister van Binnenlandse Zaken. De verklaring op eer moet gelinkt worden aan het Passenger Location Form en ondersteund worden door de nodige documenten.

Gedurende de periode van het verbod zijn enkel essentiële reizen toegelaten. Een overzicht van de reizen die worden toegelaten leest u op: https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/overlegcomite-beslist-tijdelijk-reisverbod-en-uitbreiding-isolatie 

Mensen die positief testen op COVID-19 zullen zich voortaan gedurende tien dagen moeten isoleren.

Na een hoogrisicocontact of reis naar ons land blijft de duur van quarantaine tien dagen. Die duur kan worden ingekort tot minimum zeven dagen op voorwaarde van een negatief test die ten vroegste werd afgenomen zeven dagen na de blootstelling.

Klik hier voor alle info over reizen naar het buitenland.

Omdat het voor grensbewoners niet altijd duidelijk is welke de coronamaatregelen zijn in elk land, ontwikkelden de Euregio Maas-Rijn en haar partners een instrument om daaraan te verhelpen. Met dit formulier kan je in een paar klikken de regelgeving vinden die op jouw situatie van toepassing is. Als de maatregelen veranderen, wordt er ook snel werk gemaakt van het bijwerken van deze tool, die je hier vindt.

Wat met buitenlanders die regelmatig de grens over moeten?

Wie zich vanuit en naar België verplaatst, moet in het bezit zijn van een verklaring op eer. Een modelformulier zal ter beschikking worden gesteld door de minister van Binnenlandse Zaken. De verklaring op eer moet gelinkt worden aan het Passenger Location Form en ondersteund worden door de nodige documenten.

Gedurende de periode van het verbod zijn enkel essentiële reizen toegelaten.

Klik hier voor een lijst met de essentiële verplaatsingen.

Wanneer moet ik een mondmasker dragen?

Het mondmasker is verplicht voor personen vanaf 12 jaar:

 • op het openbaar vervoer vanaf het betreden van de luchthaven, het station, op het perron of een halte in de bus, de (pre)metro, de tram, de trein of elk ander vervoersmiddel dat door een openbare overheid wordt georganiseerd. Het rijdend personeel van de openbare vervoersmaatschappijen is niet verplicht om de mond en de neus te bedekken, voor zover enerzijds de bestuurder goed geïsoleerd is in een cabine en anderzijds een affiche en/of zelfklever aan de gebruikers de reden aangeeft waarom de bestuurder geen masker draagt.
 • op markten, met inbegrip van de brocante- en rommelmarkten en kermissen voor de markt- en kermiskramers en de bezoekers;
 • voor contactberoepen en hun klanten vanaf de leeftijd van 12 jaar. Het masker van de klant mag alleen worden verwijderd voor een specifieke gelaatsbehandeling en alleen voor de tijd die strikt noodzakelijk is voor deze behandeling.
 • voor zaal- en keukenpersoneel in de horeca;
 • voor klanten van horecazaken, behalve wanneer zij aan hun eigen tafel zitten;
 • in winkels en winkelcentra;
 • in winkelstraten en op elke private- of publiek druk bezochte plaats, zoals die worden bepaald door de bevoegde lokale overheid en afgebakend met een aanplakking die de tijdstippen preciseert waarop de verplichting van toepassing is;
 • in bioscopen, theater-, concert-, en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen en bezinningsplaatsen, musea en bibliotheken;
 • in casino’s en speelautomatenhallen;
 • in de publiek toegankelijke delen van openbare gebouwen;
 • bij begrafenissen en crematies, burgerlijke huwelijken, de collectieve uitoefening van de eredienst en de collectieve uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening en van activiteiten binnen een filosofisch-levensbeschouwelijke vereniging;
 • evenementen;
 • betogingen.

Merk op dat een heleboel van bovenstaande activiteiten momenteel verboden zijn.

Het dragen van een mondmasker is sterk aangeraden in andere situaties.

Blijven de gemeentehuizen open?

De dienstverlening in de gemeentehuizen blijft verderlopen. Bel ons eerst even op 011 94 94 94. Indien nodig plannen we een afspraak in. Je kan ook online en afspraak maken: klik hier om een afspraak te maken.

Indien je moet betalen in het gemeentehuis, doe dit dan met bankkaart en niet met contant geld.

Je kan verschillende akten en attesten (bv. uittreksel uit strafregister) van thuis uit opvragen via www.gemeentepelt.be/attesten.

Zijn de bibliotheken geopend?

De vestigingen Neerpelt, Sint-Huibrechts-Lille en Palethe van Bibliotheek Pelt zijn open. Sint-Huibrechts-Lille is vanaf 31 december gesloten voor de verhuis naar de nieuwe locatie in WZC teutenhof.

Alle informatie vind je op https://pelt.bibliotheek.be/.

Is de vrijetijdsbalie geopend?

De vrijetijdsbalie is open volgens de normale openingsuren.

Is CC Palethe open?

CC Palethe is enkel toegankelijk voor de lessen van de Kunstacademie. De lessen voor -13-jarigen zijn voorlopig opgeschort tot en met 12 februari.

Gaan de voorstellingen in CC Palethe door?

Voorlopig zijn alle voorstellingen opgeschort. 

Is het sportcentrum geopend?

Het sportcentrum is gesloten.

Hoe zit het met het gemeentelijk sportaanbod?

Het gemeentelijk sportaanbod is opgeschort.

Is Lago Pelt Dommelslag open?

Dommelslag is open, maar enkel het sportbad. Het subtropisch zwembad en het Rest-eau-café blijven gesloten. Reservatie is verplicht.

Klik hier voor alle info en reservatie bij Dommelslag

Zijn dienstencentra Pelle Melle en BinnenHOF geopend?

De cafetaria’s van de dienstencentra zijn gesloten en alle activiteiten zijn opgeschort, de balie van het dienstencentrum BinnenHOF is wel nog open. Je kan ook steeds spreken met een maatschappelijk werker. Je maakt hiervoor een afspraak met een medewerker van het zorgteam op het nummer 011 94 94 84.

Zijn de Welzijnsschakels (Plan B en Pelterhoekje) geopend?

Het Pelterhoekje en Plan B zijn net zoals de cafés en restaurants momenteel gesloten.

Ik heb een huwelijk gepland. Kan dat nog doorgaan?

Een huwelijk in het gemeentehuis kan plaatsvinden in aanwezigheid van maximaal 10 personen, de echtgenoten inbegrepen, en de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Kinderen onder 12 jaar zijn niet inbegrepen.

De receptie of de banketten na de ceremonie zijn verboden.

Wil je je huwelijk uitstellen, bel ons dan op 011 94 94 94.

Kan ik nog bloed gaan geven?

Ja, de donorcentra van het Rode Kruis houden de deuren open. Houd ook hier de voorzorgsmaatregelen in acht: ben je ziek of vertoon je ziektesymptomen, blijf dan thuis. Meer info op de website van het Rode Kruis.

Is het politiekantoor geopend?

Het hoofdkantoor in Neerpelt en het wijkkantoor Hamont-Achel zijn open volgens de reguliere openingsuren. Het dragen van een mondmasker is verplicht.

Op www.politie.be/nl/e-loket kan je ook online een aangifte doen.

Is het Mariaziekenhuis toegankelijk?

Voor info verwijzen we naar de website van het Mariaziekenhuis.

Hoe zit het precies met de bezoekregeling in de woonzorgcentra?

Kijk voor de meest recente info op de website van WZC Immaculata en WZC Sint-Jozef.

Hoe zit het met de voedselbedeling van Sint-Vincentius?

De voedselbedeling gebeurt terug in de Open Poort, maar met bijkomende voorzorgen omwille van COVID-19.

De klanten kunnen enkel komen op de dag en het uur dat op de afhaalbon van het OCMW of CAW staat. Per klant wordt er ook maar één persoon toegelaten tenzij een begeleider noodzakelijk is.

Je moet je aanbieden zonder winkelkar. Wij stellen zelf karren ter beschikking.

Er zijn enkele voorschriften die je nauwgezet moet volgen:

 • Inschrijving gebeurt in het lokaaltje op het gelijkvloers, rechts naast de hoofdingang.
 • Iedereen dient bij het binnenkomen de handen te ontsmetten met de voorziene alcoholgel en een mondmasker op te zetten.
 • De toegang tot de bedelingsruimte, de kelder, gebeurt volgens nummer.
 • Er worden maximaal 4 klanten tegelijkertijd in het bedelingslokaal toegelaten.
 • De klant blijft zelf in de afgebakende rode zone om voldoende afstand te bewaren met de vrijwilligers.
 • De klant geeft telkens, waar er een keuze kan worden gemaakt, aan de vrijwilliger aan welke producten hij kiest. De vrijwilliger plaatst deze dan zelf in de winkelkar.
 • Op het einde krijgt de klant de gevulde kar terug en kan zelf nog iets nemen van de beschikbare producten in de zelfservicezone.
 • De klant kan dan ter plaatse de winkelkar overladen in zelf meegebrachte winkeltassen of ze meenemen naar de parking. In dat geval moet hij ze leeg terugbrengen.

Kan je nog logeren in Pelt?

Vakantieparken en campings zijn gesloten.

Hotels en B&B's kunnen open blijven. Restaurants en bars zijn gesloten. Maaltijden kunnen enkel nog op de kamer.

Lees hier alles over logeren in Vlaanderen in coronatijden.