Geen dooizouten op nieuwe wegen, fiets- en voetpaden

Met een eerste winterprik en mogelijke gladheid in het vooruitzicht wil de gemeente Pelt alle weggebruikers oproepen tot extra voorzichtigheid. Op recent aangelegde wegen, fiets- en voetpaden mogen deze winter immers geen dooizouten gestrooid worden.

De plaatsen waar dit het geval is, worden aangegeven met een oranje waarschuwingsbord met daarop GEEN DOOIZOUTEN.

Het gaat om De Koel, de ruime omgeving van het Marktplein, de Zandstraat en – wanneer het zover is – het nieuw aangelegde gedeelte van Boseind.

De reden waarom er op deze plaatsen niet gestrooid mag worden, is dat de zouten vroegtijdige schade veroorzaken aan de splinternieuwe wegenis. En dat zou zonde zijn van de gedane – grote – investeringen. De wegen moeten op lange termijn van goede kwaliteit blijven en daarom nu eerst gespaard worden.

Concreet betekent dit dat iedereen – voetganger, fietser of bestuurder – gedurende de komende winter best extra voorzichtig is op de nieuw aangelegde wegen.

Er wordt trouwens sowieso niet overal gestrooid, want Pelt telt 330 kilometer aan gemeentewegen. Die kunnen onmogelijk allemaal aan de beurt komen. Dat is enerzijds praktisch onmogelijk en anderzijds vanuit ecologisch standpunt niet goed. Dooizouten zijn schadelijk voor de meeste bomen en planten. Er wordt daarom voorrang gegeven aan grote invalswegen, belangrijke verbindingswegen en toegangswegen tot de zorginstellingen. Ook bruggen, vorstgevoelige stukken, de omgeving van scholen, kerken en industriegebieden worden gestrooid.

Meer info over het strooiplan: www.gemeentepelt.be/strooiplan .

Gepubliceerd op vrijdag 24 november 2023 11.48 u.
;