Geveltuinen

Wat?

Een geveltuin is een strook aan de gevel van je huis die je aanlegt met klimplanten. Het gemeentebestuur wil zo de natuur in het straatbeeld brengen. Geveltuintjes fleuren het straatbeeld op en verbeteren het klimaat en de luchtkwaliteit.

Voor wie?

Geveltuinen kunnen in principe bij elke woning gecreëerd worden, maar als je woning grenst aan het openbaar domein, zijn er enkele praktische afspraken van toepassing.

Welke regels zijn er voor geveltuinen?

  • koop een plant uit de lijst onderaan deze pagina. Andere planten zijn niet toegelaten wegens gevaar voor overlast, doornen of niet bestand tegen de hitte van de gevel;
  • de tuin moet minimum 50cm van het naburig perceel blijven;
  • na het planten van de geveltuin moet er een obstakelvrije ruimte op openbaar domein van 1,5 meter open blijven. Houd er rekening mee dat de geveltuin tot op een hoogte van 2,5 meter slechts 30 centimeter breed mag zijn;
  • straatnaamborden, verlichtingspalen, pictogrammen, … moeten zichtbaar blijven;
  • er mag geen hekwerk rond het plantgat geplaatst worden;
  • het onderhoud moet gebeuren op ecologische wijze, dus zonder gebruik van pesticiden;
  • de aanvrager is aansprakelijk tegenover derden voor elke schade of elk nadeel die de geveltuin na de aanleg zou berokkenen (incl. mogelijke schade aan leidingen en kabels en ongevallen). De technische dienst herstelt eventuele schade aan het openbaar domein veroorzaakt door de geveltuin op kosten van de aanvrager. Elke verzakking of andere beschadiging moet onmiddellijk gemeld worden.

Procedure

Laat via dit aanvraagformulier weten dat je een geveltuin wenst te planten.

Haal zelf geen tegels uit het openbaar domein. De technische dienst doet dit voor jou en maakt ook het plantgat.

De technische dienst doet de nodige aanvragen en neemt contact met je op zodat je weet op welke dag zij het plantgat komen maken.

Zorg ervoor dat je die dag je plant ter beschikking hebt zodat de plant meteen geplant kan worden.

Leid je plant met behulp van de nodige verankeringspunten of klimhulp. 

Geveltuin aanvragen

;