Gezondheid van de moeder

Alcohol, drugs en roken tijdens de zwangerschap

Het gebruik van alcohol en drugs of roken tijdens de zwangerschap houdt grote risico's in voor zowel de moeder als het kindje.

Soms besef je pas na een tijdje dat je zwanger bent en heb je ondertussen alcohol, tabak of andere drugs gebruikt. Je huisarts, gynaecoloog of vroedvrouw kunnen je dan de nodige raad geven en inschatten wat de risico's zijn of welke opvolging eventueel nodig is.

Voor sommigen is stoppen niet zo evident. Wie hiervoor hulp en begeleiding zoekt, kan voor roken terecht bij Tabakstop, en voor alcohol en drugs bij De Druglijn. Ook je huisarts of vroedvrouw kunnen je raad geven.

Meer informatie hierover vind je ook terug op www.gezondzwangerworden.be/alcohol-roken-en-drugs.


Voedselinfecties

Tijdens je zwangerschap loop je het risico op besmettingen of infecties door het eten van bepaalde voedingsmiddelen, bv. door het eten van rauw vlees, rauwe vis of ongewassen rauwe groenten. Deze besmettingen kunnen gevolgen hebben voor het verdere verloop van de zwangerschap (risico op miskraam) en de ontwikkeling van het kindje.

Meer informatie over hoe je voedselinfecties kan voorkomen, kan je bekomen bij je huisarts of vroedvrouw, of neem een kijkje op deze website: www.gezondzwangerworden.be/infecties.


Zwangerschapsdiabetes

Heb jij tijdens je zwangerschap abnormaal hoge bloedsuikerwaarden? Wat houdt dit juist in? Wat kan je doen? Wat als het blijft na de bevalling?

Neem alvast een kijkje op www.zoetzwanger.be. Praat erover met je arts.


Verzorgde tanden

Tijdens de zwangerschap heb je meer kans op tandvleesontstekingen, bloedend tandvlees, slijtage van tandglazuur, ... Bij tandbederf kunnen bacteriën zich via de mond verspreiden in het lichaam en ook een invloed hebben op de baby.

Stel een bezoek aan de tandarts niet uit tot na de zwangerschap, maar plan best een bezoek bij de tandarts rond je vierde maand zwangerschap

;