Week van de Groeilamp

De vroegere ‘Week van de Opvoeding’ heet nu ‘Week van de Groeilamp’. Elk jaar zeggen we in mei luid en duidelijk: een applaus voor iedereen die zich elke dag inzet om kinderen en jongeren te helpen (op)groeien. Want groot worden, dat gaat niet helemaal vanzelf. Ouders, grootouders en andere opvoeders zorgen er elke dag voor dat kinderen opgroeien in een warme en positieve leefomgeving. 

Je kan tijdens deze week deelnemen aan verschillende (online) activiteiten:

 

LEZING: Als leren pijn doet. Opvoeden van kinderen met ernstige leerproblemen

Woensdag 5 mei om 19.30 uur

Wanneer leren niet altijd van zelf gaat. Ook voor gezonde, leuke en intelligente kinderen die er niet slagen. Kinderen die zich onbegrepen voelen, zelfvertrouwen kwijtraken en zelfs druk of onhandelbaar, lastig of agressief worden.

Online gratis sessie 

INSCHRIJVEN


LEZING: Digitaal ontmaagd: over bloemetjes, bijtjes en dickpicks

Donderdag 6 mei om 20.00 uur

Tips over hoe je het onderwerp seks met je pubers kan bespreken zodat ze veilig hun pad kunnen zoeken in real life als in de online wereld.

Online gratis sessie
Inschrijven via hetkompas@lommel.be of 011 39 32 72


LEZING: Mediaopvoeding

Maandag 10 mei om 19.30 uur

Ouders leren om ‘mediaopvoeding’ te geven en ouders te laten inzetten op de bewustmaking en begeleiding.

Online gratis sessie 

INSCHRIJVEN


LEZING: Ben ik dan een slechte mama?

Dinsdag 18 mei om 19.00 uur

Een persoonlijk verhaal van Patsy waar veel ouders zich in kunnen herkennen. Er zijn ontzettend veel leuke kinderen die net iets anders functioneren dan het zogenoemde ‘gemiddelde’.

Online gratis sessie 

INSCHRIJVEN


LEZING: Seksualiteit en intimiteit bespreekbaar maken

Dinsdag 18 mei om 20.00 uur

Praktische tips om seksualiteit en intimiteit bespreekbaar te maken binnen je gezin.

Online gratis sessie 
Inschrijven via info@campus03.be of 089 36 79 40


BOEKSTART: leesplezier voor kleuters

Woensdag 19 mei van 16 tot 16.45 uur - bib Neerpelt

We voorzien een sessie voor peuters vanaf 12 maanden rond het plezier van boekjes en het belang van voorlezen (een combinatie van boekjes, liedjes en peuteryoga).

Gratis deelname!

INSCHRIJVEN


Boekstart dag

Zaterdag 22 mei van 9 tot 12 uur - bib Neerpelt en bib Palethe

Als bibliotheek heten we ouders met baby's en peuters tot 3 jaar op deze dag extra warm welkom in onze bibliotheek. De kinderen worden verwend met leuke, grappige, ontroerende en
zeemzoete verhaaltjes.

Gratis deelname!

INSCHRIJVEN


OUDERTRAINING: Eerste hulp bij emoties van tieners

25 mei en 1-8 juni om 19.30 uur

Ouders leren meer inzicht te krijgen in de emotionele ontwikkeling van kinderen die op de drempel staan naar de adolescentie toe.

Online gratis sessie 

INSCHRIJVEN

WEBINARS GEZINSBOND/VCOK

Risicovol spelen: ook bij jou thuis? - Helena Sienaert

Donderdag 6 mei om 20 uur

Als je je (klein)kinderen ziet spelen, houd je soms je hart vast. Wat zij allemaal niet durven!? Spannend voor hen, maar ook voor jou... Want hoe kan je kinderen tegelijk beschermen én uitdagingen laten aangaan? Het voelt als een constante spreidstand. want de juiste risico’s zorgen net voor groei. Wat is risicovol spelen (niet)? Hoe pak je dat aan?

INSCHRIJVEN


Eten, slapen, spelen - Tom Verhaeghe

Maandag 10 mei om 20 uur

Een peuter ontwikkelt een eigen wil en zijn karakter krijgt duidelijk vorm. Vandaar dat hij alles zelf wil doen, de grens aftast tussen ‘ik’ en ‘jij’ en soms heuse driftbuien krijgt wanneer hem iets niet zint. 

We bespreken de dagelijkse situaties van eten, slapen en spelen en bekijken we hoe je peuter hierin experimenteert met zelfstandigheid. En hoe je als ouder, grootouder,… de taak hebt constant te schipperen tussen het begrenzen enerzijds en het stimuleren van de zelfstandigheid anderzijds.

INSCHRIJVEN


Stress bij kinderen - Ilse Vande Walle

Maandag 17 mei om 20 uur

Wat is de impact van stress op kinderen, hoe kan je stress herkennen en hoe ga je hier als ouder mee om? Zolang stress en ontspanning elkaar aanvullen is er niets mis met een gezonde portie stress. Eens het evenwicht zoek raakt, kunnen spanningen ontstaan bij kinderen en de rest van het gezin.

Door te begrijpen wat stress is, door je bewust te zijn van de impact ervan op kinderen en de rest van het gezin en door vaardigheden aan te leren om met stress om te gaan, kan je als ouder het verschil maken.

INSCHRIJVEN


Jij en je puber - Sarah Van Gysegem

Donderdag 20 mei om 20 uur

Ze turen uren naar hun smartphone. Lopen stampend de trap op. Slaan met een knal de kamerdeur dicht. Hun helden zitten op YouTube, hun lief op Snapchat. Ze vinden jou gênant. En je mag vooral niet moeien… Met de puberteit van je kroost breekt een pittige periode aan. Propvol uitdagingen, online en offline. Sarah helpt je met grappige anekdotes en praktische tips op weg om die turbulente tienertijd gezond, leuk en luchtig te houden.

INSCHRIJVEN


Onderhandelen met je kind - Anouk Pieters en Bart Libbrecht

Donderdag 27 mei om 20 uur

Waarom zou je onderhandelen met je kind? Je leert je kind constructief omgaan met verschillende meningen. Elke dag krijg je als ouder te maken met grote of kleine meningsverschillen met je kinderen. Van het beleg op de boterham, tot de schermtijd of klussen in huis, …

Hoe ga je hier als ouder mee om en waarover onderhandel je wel of niet?

INSCHRIJVEN


Groeien in zelfvertrouwen - Klaar Hammenecker

Maandag 31 mei om 20 uur

Deze onzekere tijden zorgen ook bij onze kinderen voor meer onzekerheid en angstklachten. Hoe stel je je kind gerust zonder dat je zijn angsten minimaliseert of ridiculiseert? Hoe versterk je hen wanneer je vooral de drang voelt om het van hen over te nemen? Want hoe meer een kind in zichzelf gelooft en op zichzelf vertrouwt, hoe veerkrachtiger die in het leven staat.

INSCHRIJVEN


Wij-tijd - Björn Accoe

Donderdag 3 juni om 20 uur

Vaak denken we dat "kwali-tijd" ligt in vakanties, feesten en geplande activiteiten. Toch zijn het de kleine momenten die bepalen wat kinderen meedragen uit hun jeugd. Björn spreekt de kracht van ouders aan om meer bewust te ge-niet-en van de momenten die er al zijn.

INSCHRIJVEN