Gebruik herbruikbare bekers en cateringmaterialen

Vanaf 15 juni 2023 is het voor eenderwelk niet-gemeentelijke evenementen, zoals schoolfeesten en festivals, verboden om drank te serveren in wegwerpbekers. Zelfs niet als je de bekers daarna in een PMD-zak verzamelt en ze recycleert.

Een goed alternatief hiervoor is de herbruikbare beker.

Tussen 15 juni 2023 en 1 januari 2025 mag men drank ook nog uitdelen in PET-flesjes of blikjes op voorwaarde dat 95% van de PET-flesjes of blikjes selectief wordt ingezameld.

Na 1 januari 2025 mag drank enkel nog in herbruikbare bekers aangeboden worden.

Momenteel ben je nog niet verplicht om herbruikbare cateringmaterialen te gebruiken. De maatregel zal ooit ingevoerd worden door de Vlaamse Regering, maar het is nog niet geweten wanneer dit precies zal zijn.

Gebruik je herbruikbare bekers en cateringmaterialen (uitgezonderd glas en porselein) dan ben je wel verplicht om een systeem te voorzien dat garandeert dat minstens 90% van deze materialen ingezameld worden. Dit kan vb. door te werken met een waarborgsysteem of door controles uit te voeren aan de uitgang van je evenement.

Voor wie

Verenigingen en instanties

Wat moet ik doen?

Neem contact op met de drankleverancier van je event of organisatie. Wellicht kan hij of zij je herbruikbare bekers aanbieden.

Er bestaan ook enkele commerciële firma's waar je herbruikbare bekers kan huren. Ook Limburg.net biedt herbruikbare bekers aan.