Hoe en wanneer een mondmasker gebruiken?

Waar verplicht een mondmasker gebruiken?

• Op het openbaar vervoer, ook aan haltes en perrons
  • Winkels en winkelcentra
  • Bioscopen
  • Theater, concert- en conferentiezalen
  • Auditoria
  • Gebedshuizen
  • Musea
  • Bibliotheken

Een mondmasker alleen volstaat niet

• Houd afstand
  • Ziek? Blijf thuis!
  • Hoest / nies in je elleboog
  • Was regelmatig je handen

Hoe gebruik je je mondmasker op een veilige manier?

• Voor het eerste gebruik, was je het 30 minuten op 60 graden of kook je het 5 minuten in een kookpot.
  • Was je handen grondig met water en zeep vóór je het masker aanraakt.
  • Raak de binnenkant van het masker niet aan.
  • Gebruik de uiteinden van de linten of elastieken om het masker te manipuleren zoat je handen zo ver mogelijk van je gezicht blijven.
  • Dek je neus én mond af met het masker.
  • Doe het mondmasker zo weinig mogelijk aan en uit. Zet het bij voorkeur op als je thuis vertrekt.
  • Als je het masker moet afzetten voor een korte tijd (bijvoorbeeld om te drinken), leg het dan op een propere plaats die je nadien makkelijk kan schoonmaken of stop het in een luchtdoorlatende zak.
  • Steriliseer het mondmasker minstens één keer per dag of na 4 uur intensief gebruik:
    • was het 30 minuten op 60 graden. Was je het op minder dan 60 graden? Strijk het mondmasker dan op hoge temperatuur.
    • of kook het 5 minuten in een kookpot;
    • steek het niet in de microgolfoven of diepvriezer.
  • Bewaar het masker zo steriel mogelijk, best in een proper afsluitbaar plastic zakje.
  • Draag het masker alleen wanneer nodig.