Losloopzone voor honden in Pelt

Het gemeentebestuur van Pelt en Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid zijn druk bezig met de inrichting van een hondenlosloopzone. Deze komt ter hoogte van het doodlopend stuk van de Parkoever.

2 hectare losloopzone

Nog dit jaar kunnen Peltse hondenliefhebbers met hun trouwe viervoeters gaan wandelen en spelen op een terrein van 20.391 m². Het stuk bos dat hiervoor wordt voorbereid ligt tussen de straten Parkoever, Fabrieksstraat, Duinenstraat en Bergeykseweg. De zone zal worden afgebakend met 772 meter schapendraad en er komt een parking langs de Parkoever. De parkeerplaatsen worden zo ingericht dat baasjes hun hond veilig uit de koffer kunnen laten.

Mountainbikeroute

De locatie werd gekozen omwille van de toegankelijkheid, de grootte en de centrale ligging van het bos en een goede bereikbaarheid en nabijheid voor de Peltenaren. Bij de keuze van het perceel werd ook maximaal rekening gehouden met andere gebruikers en de omgeving. De mountainbikeroute wordt in overleg met de mountainbikegroep iets verlegd. Het nieuwe parcours krijgt uitdagende hindernissen waar mountainbikers zich op kunnen uitleven.

Timing

Momenteel wordt het natuurbeheerplan in orde gemaakt, wordt het toegankelijkheidsbesluit ingevuld en worden er voorbereidende werken uitgevoerd in het bos. Daarna wordt de afrastering geplaatst. Na het bekomen van de vergunning wordt de parking aangelegd. Dat zal waarschijnlijk in het najaar zijn. Als alles gunstig verloopt kunnen honden en hun baasjes dus in de loop van dit jaar van de losloopzone genieten.

Bereikbaarheid

De hondenlosloopzone zal voor automobilisten bereikbaar zijn via de Fabrieksstraat en de Leopoldlaan. Agentschap Wegen en Verkeer, de beheerder van de gewestwegen, voorziet een knip tussen de Haagdoorndijk en de Bergeykseweg. Automobilisten zullen dan niet langer via de Haagdoorndijk naar de Parkoever kunnen rijden. Dat komt de verkeersveiligheid op de Haagdoorndijk ten goede. Voetgangers en fietsers zullen deze doorsteek wel kunnen blijven gebruiken.

Gepubliceerd op donderdag 28 januari 2021 9.19 u.