Europese middelen voor Hoppinpunt Pelt

Er komt een Hoppinpunt aan het station van Neerpelt. Hoppinpunten zijn plaatsen zijn plaatsen waar je eenvoudig kunt overstappen van het ene vervoermiddel op het andere. Dat geeft meer keuzemogelijkheden om je duurzaam t verplaatsen.

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) kent 736.789 euro subsidie toe voor de realisatie van vier Hoppinpunten in Limburg. Het provinciebestuur werkte samen met de gemeenten Hasselt, Houthalen-Helchteren, Peer en Pelt een projectvoorstel voor Europese steun uit. De vier Hoppinpunten liggen allemaal in de onmiddellijke omgeving van de Noord-Zuidverbinding. Het doel is om op korte termijn al bij te dragen aan vlottere en duurzamere mobiliteit op en rond deze belangrijke verkeersas voor Limburg.

Netwerk van hoogwaardige Hoppinpunten

Hoppinpunten, de nieuwe term in Vlaanderen voor mobipunten, zijn plaatsen waar je eenvoudig kunt overstappen van het ene vervoermiddel op het andere. De verschillende vervoersmogelijkheden worden daarbij niet langer beschouwd als elkaars concurrent, maar als complementair. Dat geldt voor het openbaar vervoer en deelsystemen maar ook voor de eigen fiets of zelfs auto. Die combi-mobiliteit geeft ons meer keuzemogelijkheid voor onze verplaatsingen. Wie geen eigen wagen ter beschikking heeft, krijgt meer vervoerskeuzes. Wie wel een wagen heeft, wordt er minder afhankelijk van. Dat zorgt voor minder files. Op een Hoppinpunt kan je immers elk moment van de dag gebruik maken van een deelsysteem. 


Een Hoppinpunt is een toegangspoort tot het nieuwe openbaarvervoersnetwerk Basisbereikbaarheid dankzij toegankelijke en veilige halte(s). Om het duurzaam ‘hoppen’ te stimuleren, bieden de vier Hoppinpunten ook deelsystemen aan. De deelmobiliteit focust voornamelijk op fietsen, maar ook elektrische deelauto’s krijgen een plaats op elk Hoppinpunt. Er is een ruime parkeerplaats om je auto achter te laten en ook je fiets kun je veilig stallen. Elk Hoppinpunt heeft een overdekte fietsenstalling en er zijn op elk mobipunt ook een aantal fietskluizen voor elektrische fietsen. Digitale infoborden helpen je om op elk moment snel en gemakkelijk de vervoerskeuze te maken die jou het beste uitkomt. De Hoppinpunten krijgen in heel Vlaanderen dezelfde stijl, zodat ze voor iedereen herkenbaar zijn.

Hoppinpunt Pelt

Ook het Peltse Hoppinpunt binnen dit project ligt in de buurt van een station, het station van Neerpelt. Daar is nu al een bundeling van vervoersmodi met de trein Hamont-Antwerpen en een belangrijk knooppunt voor de bussen van De Lijn.

Het stimuleren van duurzame mobiliteit is een beleidsprioriteit in Pelt. Het Hoppinpunt aan het station van Neerpelt speelt daarin een belangrijke rol. Als het noordelijke uiteinde van de Noord-Zuidas wordt dit Hoppinpunt in Noord-Limburg een belangrijke schakel voor wie zich duurzaam wil verplaatsen. Het station vormt ook de aansluiting met de as richting Antwerpen én de fietssnelweg F74 ligt er vlakbij.

Om het duurzaam ‘hoppen’ te stimuleren, komt er ook hier naast voldoende parkeerplaats ruimte voor afgesloten fietsenstallingen met lockers en laders voor elektrische fietsen. Een systeem voor deelfietsen en een elektrische deelauto maken het nog makkelijker om de eigen auto thuis te laten.

Gepubliceerd op dinsdag 2 maart 2021 9.59 u.