Jongerenproject in Pelt blijft elk jaar groeien

De gemeente Pelt ging in 2021 in zee met kinder- en jongerenexpertisecentrum Arktos. Het jongerenproject ‘Culture 39’ zet in op zinvolle tijdsbesteding van lokale jongeren van 12 tot 22 jaar. Uit cijfers van een rapport van Arktos blijkt dat het project een stevige groei kent in de gemeente.

Culture 39 bereikte in 2021 ongeveer 20 jongeren met regelmaat. In 2022 steeg dat aantal naar 62 jongeren. In 2023 waren er dat al 137.

Jongerenproject Culture 39 – op Instagram te vinden als @culture.39 – spreekt jongeren aan op straat, in hun school of via andere jongeren. Met georganiseerde activiteiten voor en door jongeren tracht men ze te engageren in sport, spel en samenzijn.

Op woensdagnamiddag tussen februari en juli organiseert Culture 39 regelmatig een zaalvoetbaltoernooi in sportcentrum de Bemvoort. De afgelopen 19 toernooien trokken veel deelnemers, met aantallen tot 54 jongeren. Daarnaast is er ook een vast voetbalteam voor een competitie tegen andere Arktoswerkingen. Deze ploeg bleef tot heden nog onverslagen.

Door Culture 39 hebben veel jongeren de weg naar het OverKop-huis in Pelt ook gevonden. In een OverKop-huis – een soort jeugdhuis – kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt en zelfs beroep kan doen op professionele therapeutische hulp (van het JAC), zonder een label opgeplakt te krijgen. Er is daar een vast tweemaandelijks activiteitenaanbod. Activiteiten gaan van Fifa-tornooien tot actieve excursies en gewone instuif. Al 43 momenten vonden plaats. De activiteiten trekken steeds meer deelnemers aan en ook het aantal bezoekers aan het OverKop-huis stijgt. Tussen januari en juni bereikte het OverKop-huis in totaal 978 jongeren.

Meer info:


Adres OverKop Pelt: Norbertinessenlaan 1, 3910 Pelt

@overkoppelt

@culture.39

www.gemeentepelt.be/overkop-huis-pelt

www.gemeentepelt.be/samenwerking-arktos

Gepubliceerd op woensdag 10 juli 2024 14.14 u.
;