Kampioenenhulde Pelt

We zetten Peltse sportkampioenen op provinciaal, nationaal en internationaal vlak in de bloemetjes. Ook verdienstelijke medewerkers in de sportsector komen aan bod.

Tijdens de kampioenenhulde worden ook steeds drie speciale prijzen uitgereikt:

  • Peltse sportverdienste
  • Sportfiguur in de kijker
  • Beloftevolle jongere

In 2024 zetten we onze Peltse sportkampioenen naar jaarlijkse gewoonte in de bloemetjes. Daarvoor organiseren we op 15 maart een kampioenenhulde voor de jeugd in Dommelhof en op 22 maart een sportgala voor de volwassen kampioenen in CC Palethe.

 

Voor wie

Voor alle kampioenen van het afgelopen kalenderjaar aangesloten bij een Peltse club. Ook Peltenaren die een individuele sport beoefenen waarvoor in Pelt geen sportclub is (bijvoorbeeld schaatsen, boksen, … ) en provinciaal, Vlaams, Belgisch (of hoger) kampioen zijn, komen in aanmerking.

Voorwaarden

De kampioenenhulde van 2024 heeft betrekking op sportprestaties geleverd in 2023 (januari tot december). In de hulde worden er vijf rubrieken onderscheiden.

Peltse sportverdienste

De “PELTSE SPORTVERDIENSTE” is een prijs die door de sportraad en het gemeentebestuur wordt toegekend aan een persoon of een sportgroep, die zich in Pelt op sportief en/of sportbestuurlijk vlak verdienstelijk heeft gemaakt in de sport in het algemeen en de sport in onze gemeente in het bijzonder. Deze prijs kan slechts éénmaal in de wacht gesleept worden voor een uitzonderlijke prestatie of belangrijke titel van een individuele sporter of een sportploeg of voor de sportieve en/of sportbestuurlijke carrière van een trainer of verantwoordelijk bestuurslid.

Sportfiguur in de kijker

De “PELTSE SPORTFIGUUR IN DE KIJKER” is een rubriek, door de sportraad en het gemeentebestuur in het leven geroepen om een sportman/vrouw, sportploeg of sportprestatie in de schijnwerpers te plaatsen.

Volgende motieven liggen aan de grondslag van deze nominatie:

  • stimulans voor een jong sporttalent op weg naar een (semi-)professionele loopbaan,
  • beloning voor een bepaalde sportprestatie van een individu of een team,
  • sportieve prestatie of carrière in de schijnwerpers plaatsen of
  • bijdrage tot meer erkenning voor minder populaire sportdisciplines.

Beloftevolle jongere

De “BELOFTEVOLLE JONGERE” is een eenmalige bekroning voor een jonge Peltse sporter (-18 jaar) en beoefenaar van een sport die erkend is door Sport Vlaanderen. Hij of zij moet het afgelopen jaar sterke sportprestaties geleverd hebben op internationaal niveau en alzo bewezen hebben dat zij/hij tot de top kan doorstoten of op de rand van de (inter)nationale doorbraak staat.

Kampioenen

Een kampioenstitel is een eerste plaats op een provinciaal, Vlaams, nationaal, internationaal (Europees, Olympisch of wereld-) kampioenschap.

Gewestelijk kampioen = op voorwaarde dat er een reguliere competitie is (minimum 8 ploegen)

Ploegsporten = een promotie naar een hogere afdeling is ook een kampioenstitel. Voor ploegsporten geldt een maximum aantal kampioenen, nl. het max. aantal spelers vermeld op een officieel wedstrijdblad, vermeerderd met 50% (incl. max. 3 begeleiders).

Ook Peltenaren die een individuele sport beoefenen waarvoor in Pelt geen sportclub is (bijvoorbeeld schaatsen, boksen, … ) en provinciaal, Vlaams, Belgisch (of hoger) kampioen zijn, komen in aanmerking.

-16 jarigen die een individuele titel behalen bij een +16 reeks worden gehuldigd in de jeugdhulde.

- 16 jarigen die een ploegtitel behalen bij een + 16 reeks worden gehuldigd bij het sportgala voor volwassenen.

Verdienstelijke leden

Verenigingen kunnen maximaal twee verdienstelijke leden doorgeven.

Deze categorie omvat

  • Clubkampioenen
  • Leden die een mooie prestatie leverden en die de club extra in de kijker willen plaatsen

Wat moet ik doen?

Geef de kampioenen of de namen van wie je wil nomineren door via het webformulier. Inschrijven kan tot en met 1 februari 2024.

De laureaten worden persoonlijk uitgenodigd en zullen daarbij een begeleidend schrijven ontvangen met informatie over hun viering.

;