Heraanleg Marktplein

Update 21 mei 2024

Op en rond het Marktplein plein gelden voortaan nieuwe verkeersregels. Het reglement werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 29 februari 2024. Zie het plannetje.

1. In het parkeergedeelte op het Marktplein wordt éénrichtingsverkeer voor gemotoriseerd verkeer ingevoerd. De parking in- en uitrijden moet via de Broesveldstraat. Inrijden kan enkel komende van het kruispunt Hoekstraat-Kerkstraat-Leopoldlaan. Uitrijden moet naar rechts, in de richting van het kruispunt met de Onderwijslaan en Justitielaan. Er is geen toegang tot de parking via de Kerkstraat.

2. In de Broesveldstraat geldt éénrichtingsverkeer:

  • vanaf het kruispunt Hoekstraat-Kerkstraat-Leopoldlaan in de richting van kruispunt Broesveldstraat-Onderwijslaan-Justitielaan;
  • vanaf de Dommelhoflaan in de richting van kruispunt Broesveldstraat-Onderwijslaan-Justitielaan.

3. De Kerkstraat wordt volledig een eenrichtingsstraat voor gemotoriseerd verkeer in de richting van de Broesveldstraat.

4. Het gedeelte vanaf Marktpleinstraat 4-5 tot aan Kloosterstraat 9 (Sooi Willemsplein) wordt met verzinkbare paaltjes afgesloten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. Tussen 6.00 en 13.00 uur is plaatselijk verkeer – ook voor levering – mogelijk. In deze zone zijn er bewoners die een vergunde garage of staanplaats hebben. Opdat zij wel steeds toegang kunnen hebben tot hun garage of standplaats, krijgen zij badges waarmee ze de paaltjes kunnen verzinken. De gemeente werkt het systeem momenteel uit en zal contact nemen met de eigenaars en syndici in het gebied om te zorgen voor de bedeling van de badges. 

5. De zone Kerkstraat (tussen Hoekstraat en Pastorijstraat), Broesveldstraat (tot aan het kruispunt met de Onderwijslaan), Marktplein en Kloosterstraat (tot aan het Sooi Willemsplein) wordt een zone-30.

Feedback

Aan de opmaak van de plannen ging een breed participatietraject vooraf met omwonenden, handelaars en inwoners van binnen en buiten de gemeente. Tegelijk startten er een aantal technische studies in verband met de ondergrond. Feedback en studieresultaten gingen naar het studiebureau dat zopas zijn definitief ontwerp afrondde. Afgelopen zaterdag kregen de omwonenden van het Marktplein en de handelaars alvast de gelegenheid om de plannen te bekijken en nu gaf ook de gemeenteraad groen licht.

Groen

Het nieuwe Marktplein wordt een plein waar mensen uit Pelt en daarbuiten elkaar kunnen ontmoeten in een aangename groene omgeving, waar de zaterdagmarkt jong en oud samenbrengt en waar er plaats is voor evenementen. Deze boeiende verblijfsplek waar het fijn toeven is, werkt versterkend voor de omliggende handel en horeca. Als kindvriendelijke gemeente geeft Pelt ook extra plek aan de kinderen. Tegelijk is er meer plaats voor de zwakke weggebruikers om zo de bezoekers aan te moedigen zich vaker met de fiets of te voet te verplaatsen. Het nieuwe plein is ook klimaatvriendelijk: meer groen, minder verharding en plaats voor water dragen bij tot een gezonde en aangename leefomgeving en verminderen zowel hitte- als wateroverlast.

Auto

De auto blijft plaats behouden op een gedeelte van het plein, als deel van de blauwe zone. Wie overdag lang wil parkeren, vindt parkings op wandelafstand (zie kaartje onderaan). Ook de parkings op het Kerkplein en Forte bieden ruime en comfortabele parkeergelegenheid.

Op het ontwerp is met rode pijltjes aangeduid waar er eenrichtingsverkeer of tweerichtingsverkeer is.

Voor wie


;