Natuurreservaat Hageven - Plateaux

Op de Belgisch-Nederlandse grens ligt een prachtige brok natuur van bijna 600 hectaren. Wandelaars komen er tot rust in een wonderlijk gevarieerd landschap waar het ieder seizoen genieten is. Heide en bos, landdduinen en beekdalen, vennen en vijvers wisselen elkaar af. Vlaanderen en Nederland slaan de handen in elkaar voor de bescherming en het beheer en ook Europa erkent het belang van unieke natuurgebied Hageven - De Plateaux.

In de reeks natuurreservaten van Limburg neemt het Hageven een ereplaats in. Het is een ideaal natuurgebied om te genieten van de landschappelijke verscheidenheid van Noord-Limburg.

Het Hageven vormt samen met de Plateaux (NL) een grensoverschrijdend natuurgebied waarin een 30-tal Galloway-runderen vrij rondlopen.

De Europese Commissie bekroonde in juni 2013 het natuurontwikkelingsproject in het Dommeldal in Noord-Limburg met een 'Best Life Nature Project Award'. Die prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan afgeronde natuurherstelprojecten die een voorbeeld zijn voor heel Europa.

Dankzij het project is het typische Kempense landschap in de regio flink hersteld. Heel wat bedreigde diersoorten kregen nieuwe kansen. De aanleg van wandelpaden en een hangbrug over de Dommel maakten het gebied beter toegankelijk voor wandelaars.

Natuurpunt krijgt hierdoor een gedenkplaat in het Hageven. Daarnaast wordt het project ook opgenomen in een brochure over de beste projecten, die in heel Europa verspreid wordt.

Praktische informatie

In het Hageven- De Plateaux zijn vijf wandelingen uitgestippeld, variërend van 1.5 tot 9.7 km. De startplaats is gelegen bij het bezoekerscentrum De Wulp. Je kan er een gratis brochure verkrijgen van het gebied. Geleide wandelingen zijn mogelijk op afspraak.

Tussenstraat 10
Tel. +32 11 80 26 77 
bc.hageven@natuurpunt.be 

De cafetaria is open op woensdag van 13.00 tot 17.00 uur, tijdens het weekend van 14.00 tot 18 uur.

;