Met Peltorama 2050 besliste het Peltse bestuur in november 2023 hoe ons ruimtelijk beleid er de komende 30 jaar uit moet zien. In die ambitieuze visie staat de levenskwaliteit van de Peltenaar centraal, nu en in de toekomst.
Binnen die visie werden verschillende beleidskaders uitgewerkt. Dat zijn teksten die aangeven op welke manier we met thema’s zoals ‘Leefbare dorpen,’ ‘Nolimpark’ of ‘Mobiliteit’ omgaan.
Daar komen dit jaar twee nieuwe beleidskaders bij. Daarin denken we na over de manier waarop we met onze ruimte omgaan als het gaat over landbouw en toerisme & recreatie. Opnieuw staat levenskwaliteit hierin voorop.
Het doel van deze beleidskaders is om een langetermijnvisie te schrijven. Op basis van deze visie spreken we af welke acties we moeten ondernemen om de visie ook effectief te realiseren tegen 2050. Op die manier creëren we duidelijkheid op Pelts niveau, over die elementen waarop we als lokaal bestuur invloed hebben. De nieuwe beleidskaders liggen in lijn met de bestaande strategische visie van Peltorama 2050.
Timing
De gemeenteraad heeft op 27 juni 2024 de officiële beslissing genomen om te starten met de opmaak van de nieuwe beleidskaders. Naar verwachting wordt het ontwerp van de nieuwe beleidskaders tegen het einde van 2026 ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Een meer gedetailleerde beschrijving van de timing en het proces kan je lezen in de procesnota.
Participatie & inspraak
De beleidskaders worden opgemaakt in een open proces waarbij inwoners, stakeholders, de GECORO, adviesinstanties en buurgemeenten worden betrokken bij de totstandkoming.
Inwoners kunnen op de volgende momenten reageren:
- tijdens de publieke raadpleging over de conceptnota. De periode van publieke raadpleging vindt naar verwachting begin 2025 plaats.
- tijdens het openbaar onderzoek met inspraak- en informatievergadering. Deze vindt naar verwachting tegen eind 2025 of begin 2026 plaats.
De landbouwsector wordt op verschillende manieren betrokken bij het proces:
- verschillende workshops met de Peltse landbouwers;
- een experttafel met diverse deskundigen;
- een klankbordgroep.
Ook voor het beleidskader toerisme & recreatie worden specifieke participatiemomenten georganiseerd:
- een enquête onder de Peltse sportverenigingen;
- een experttafel met diverse deskundigen;
- verschillende terugkoppelingsrondes met clubs en verenigingen.
Overkoepelend brengt de GECORO (Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening) op verschillende momenten advies uit.
In de bijlages onderaan vind je de startbeslissing en de procesnota.