Verbouwing gemeentehuis Kerkplein

Het voormalige gemeentehuis wordt een modern trefcentrum. Het krijgt een radicale make-over, met integratie van het historische gedeelte. Centraal in het complex staat de gloednieuwe bibliotheek. Ook de raadzaal, ruimtes voor ontvangsten, huwelijken en ceremonies worden er in ondergebracht. Het Huis van het Kind Pelt en Kind & Gezin krijgen er eveneens een stek. Tegen het voorjaar van 2024 zal het gebouw in gebruik genomen worden.

Klik hier voor een virtuele rondleiding door het complex. 

Het ontwerp is voortgevloeid uit een ruim opgezet participatietraject. De gemeente is daarbij aan de slag gegaan met de bezoekers van de bibliotheek, de gebruikers van het Huis van het Kind, kinderen en jongeren uit Pelt en de betrokken gemeentelijke diensten. Die brachten een aantal waardevolle ideeën aan, zoals een laagdrempelig en warm gebouw, een ontmoetingsplaats voor alle generaties en doelgroepen en een ruimte waar de burger zelf gebruik van kan maken en kan vormgeven.

Die ideeën leidden naar het concept van de ‘Third Place’, of simpelweg de derde plek, een plaats waar je verblijft als je niet thuis of op het werk bent. Derde plekken zijn vaak publieke ruimtes. Belangrijk is dat de gebruikers er zich veilig en thuis voelen, dat ze relevant zijn en dat ze zonder kosten toegankelijk zijn voor iedereen. Het vernieuwde gebouw zal daarom veel ruimte bieden waar kinderen, jongeren, ouders en ouderen kunnen verblijven en elkaar kunnen ontmoeten.

De organisatie van de bibliotheek wordt gebaseerd op de Open Library-technologie, die overkomt van de Scandinavische landen. Daarbij is de bibliotheek, naast de gewone uren met dienstverlening, ook onbemand geopend. Zo staan de publieke ruimte en de collectie van de bib maximaal en in alle vrijheid open voor de Peltenaren. Het laat het ook toe om jongeren veel studieruimte aan te bieden.

Tenslotte wordt er bij de verbouwing bijzondere aandacht besteed aan duurzaamheid. Pelt klopte daarvoor aan bij netbedrijf Fluvius. Met zijn ESCO-dienst adviseert het netbedrijf openbare besturen bij het inplannen van energiebesparende maatregelen en begeleidt het de steden en gemeenten bij de realisatie ervan.

Primeur is dat het gebouw verwarmd zal worden zonder fossiele brandstoffen. Daarvoor wordt een beroep gedaan op geothermie en warmtepompen. Er komen tevens extra zonnepanelen op het dak. Alle nieuwe technieken tezamen realiseren een energiebesparing van liefst 75 %. Met een investering van iets meer dan 8 miljoen euro is dit meteen een van de grootste ESCO-projecten die Fluvius zal realiseren. Het gebouw zal dus bijna energie neutraal (BEN) zijn.

Er is naast het isoleren en duurzame technieken ook gefocust op duurzaam hergebruik van materialen. Zo wordt enkel het gebouw van de jaren 80’ afgebroken. De fundering ervan wordt volledig hergebruikt.

Met de realisatie van deze verbouwing krijgt Pelt één van de mooiste en modernste bibs van de provincie: energiezuinig, met tal van zit- en leeshoekjes, een tribune voor lezingen en vooral een sprankelend nieuw stukje architectuur in het centrum, met zicht op de Dommel. Als de Dommel binnenkort bovendien ook meer plek krijgt aan het Kerkplein, wordt de bib ongetwijfeld een echte publiekstrekker in Pelt.

Vanuit de lucht: afbraak en opbouw digitaal voorgesteld

;