Oproep: wees extra voorzichtig

Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft stijgen. De afgelopen 14 dagen was dat in Pelt een stijging met maar liefst 264 %. Tegelijk staan er de komende weken heel wat evenementen op de agenda.

Het gemeentebestuur vindt het geen goed idee om lokaal bijkomende maatregelen te nemen en roept daarom op tot extra waakzaamheid en voorzichtigheid: doe er alles aan om je medemens en jezelf maximaal te beschermen. Zo kunnen we strengere maatregelen vermijden.

Sinds eind oktober zijn er al een aantal bijkomende maatregelen van kracht.

 • In winkels en publieke binnenruimten geldt een mondmaskerplicht;
 • Het Corona Safe Ticket (CST) is vanaf 12 jaar verplicht
  • bij evenementen/voorstellingen
   • vanaf 200 mensen binnen;
   • vanaf 400 mensen buiten;
  • in de horeca.

Bij kleinere evenementen, zowel binnen als buiten, kan de organisator op eigen initiatief het CST vragen van deelnemers/aanwezigen. De gemeente raadt organisatoren echter heel sterk aan om het CST toe te passen voor alle evenementen, hoe klein ook. Ze geeft daarbij zelf het voorbeeld: bij gemeentelijke voorstellingen en evenementen geldt de CST-plicht vanaf de eerste persoon.

Extra voorzichtigheid

De gemeente doet tegelijk een oproep naar het publiek om de maatregelen die organisatoren treffen, correct na te leven. Meer nog: het toepassen van een aantal regels die niet meer verplicht zijn, kunnen ons nog steeds helpen om het aantal besmettingen in te dijken. Zo is het best om het mondmasker toch te gebruiken in een aantal gevallen:

 • wanneer het druk is en er geen afstand gehouden kan worden;
 • wanneer je je verplaatst in café of restaurant..

Het gemeentebestuur zal niet op eigen houtje bijkomende maatregelen nemen, eigen evenementen afschaffen of een verbod opleggen aan andere organisatoren. Dat heeft weinig zin, zo zeggen ook de experten

"Daar staat tegenover dat wij een heel duidelijke oproep doen naar iedereen om allereerst de verplichte regels te respecteren, en bijkomend zelf het initiatief te nemen voor extra bescherming. Dat is een kwestie van verantwoordelijkheid en veiligheid: laat ons hoffelijk zijn en mekaar zo goed mogelijk beschermen, met ieders gezondheid voor ogen."

Gepubliceerd op woensdag 10 november 2021 12.39 u.