Pelt ijvert voor dementievriendelijke handelszaken

Het gemeentebestuur wil de Peltse handelszaken maximaal dementievriendelijk maken. Handelszaken kunnen van grote betekenis zijn voor mensen met dementie door te luisteren, signalen op te vangen en gepast te reageren. Daarvoor organiseert Pelt verschillende infosessies voor de lokale handelszaken.

Vlaanderen en Brussel tellen 141 000 mensen met dementie. Zeventig procent daarvan woont thuis en doet mee aan het leven van alledag. Ook mensen met dementie gaan naar de bakker, slager, kapper of andere winkels, ook al is dat niet zo evident. Personen met dementie hebben vaak moeite met alledaagse handelingen, kunnen moeilijker onthouden en hun persoonlijkheid en gedrag kan veranderen. 

Pelt wil mensen met dementie zoveel mogelijk kansen geven om deel te blijven uitmaken van de maatschappij en wil onze handelszaken maximaal dementievriendelijk maken. De komende tijd organiseert het gemeentebestuur daarom verschillende infosessies voor de lokale handelszaken. Via verschillende tips kunnen de handelszaken leren op welke manier ze best signalen opvangen en leren omgaan met personen met dementie. Die ingrepen kunnen soms heel simpel zijn, zoals leren luisteren en op een gepaste manier reageren op hun gedrag. Op die manier kunnen de Peltse handelaars hun steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat signalen vroeger worden opgevangen en mensen met dementie langer thuis – in hun vertrouwde omgeving – kunnen blijven wonen.

Als eerste zijn de Peltse kappers aan de beurt. Zij worden hartelijk uitgenodigd op maandag 27 maart van 19 tot 21 uur in dienstencentrum Pelle Melle (Dorpsstraat 58). Veerle Janssen, referentiepersoon dementie van het WZC immaculata, zorgt voor de begeleiding.

Gepubliceerd op vrijdag 17 maart 2023 12.36 u.