Robotmaaiers voor Peltse voetbalvelden

De zes Peltse competitievoetbalclubs krijgen robotmaaiers om hun terreinen te onderhouden. De robotmaaiers zijn een duurzame en milieuvriendelijk alternatief voor de grascheques die een aantal clubs de afgelopen jaren van de gemeente kregen voor het onderhoud van hun voetbalpleinen.

Met de aankoop van de robotmaaiers is een investering gemoeid van 140 000 euro.

Op een slechte grasmat kan je geen goed voetbal spelen en is een fatsoenlijke opleiding voor de jeugd onmogelijk. Daarom helpt het gemeentebestuur hierbij graag een handje. Een aantal clubs kregen tot nog toe een vast bedrag voor het onderhoud van hun velden – de zogenaamde grascheque. Bij de competitieclubs die de cheque kregen wordt die afgeschaft. In de plaats komen er robotmaaiers voor alle Peltse voetbalclubs die in competitieverband aantreden: Esperanza Pelt, Kadijk SK, Lindelhoeven VV, Sparta Lille, Sporting Grote Heide en SV Herkol.

Duurzaam

De gemeente kiest daarmee voor een meer duurzame oplossing. Een robotmaaier kan veelvuldiger ingezet worden. Als gevolg daarvan is minder onkruidverdelging en minder mestgebruik vereist. Dat zorgt voor minder grondwatervervuiling. Geen tractor meer moeten inzetten, betekent een gevoelige beperking van de CO²-uitstoot. Het onderhoud met een robotmaaier zorgt bovendien voor meer egale speelvelden: een tractor zorgt immers vaak voor bandensporen.

Handen vrij

En zeker niet onbelangrijk: een robotmaaier kan volledig zelfstandig werken. Een aantal vrijwilligers krijgt zo de handen vrij om zich op een andere manier in te zetten voor hun vereniging. Want handen teveel zijn er nooit.

Naast de aankoop van de robotmaaiers neemt de gemeente de komende tien jaren de helft van de onderhoudskosten voor de robots voor haar rekening.

Recreatieve clubs

Een aantal recreatieve sportclubs met een eigen grasveld worden de komende jaren nog wel grascheques en ondersteuning vanuit de gemeente voor het onderhoud van hun terreinen. Het gaat om 3 voetbalclubs, 2 hondenclubs en de modelbouwvliegvereniging.

Gepubliceerd op dinsdag 9 maart 2021 12.20 u.