Samenwerking met jeugdexperts Arktos

Jeugdwerking Arktos:

Arktos is hét jongerenexpertisecentrum voor kinderen en jongeren van 6 tot 25 jaar. Sinds 2021 versterken vier Arktosmedewerkers de Peltse jeugd in hun leefwereld, elk op verschillende fronten.

Arktos begeleidt jongeren en vind ze wanneer ze in kwetsbare situaties zitten. Soms blijkt aansluiting op school, werk en samenleving minder evident. Maar Arktos ziet de kracht in elk van hen. Want onder de baseline 'Het kan wél' laten ze de kracht van optimisme horen. Ze gaan op zoek naar de talenten en vaardigheden van elke jongere en versterken deze in hun leefomgeving. 

Bekijk het filmpje en ontdek in het kort wat Arktos doet.

Het OverKop-huis

Jeugdhuis OverKop Pelt opende in oktober 2021. Eén van de 4 toegewezen jongerenwerkers van Arktos houdt zich hier mee bezig. Niet alleen organiseert deze met een groep vrijwilligers plezante activiteiten. Jonge bezoekers kunnen er ook terecht bij een jongerenmedewerker van het JAC, voor vragen waar ze als jongere mee zitten. 

FABuleus

Elke tweede en vierde woensdag van de maand vindt FABuleus plaats in de Fabriek. Samen
met een aantal vrijwilligers organiseert een Arktosmedewerker een gratis vrijetijdsactiviteit voor alle jongens en meisjes van 6 tot 12 bij het voormalig schooltje en de speeltuin. Zij zorgen voor een gevarieerd spelaanbod. Het is een perfecte plek voor jongens en meisjes om vrienden te maken, die kijken er telkens enorm naar uit.

Begeleiding in Lagere scholen

Elke week staat Arktosmedewerker Gert één volledige schooldag ter beschikking van de lagere schoolklassen, leerlingen en leerkrachten in Pelt. Via gesprekken en activiteiten maakt Arktos schoolkinderen weerbaarder, vooral door preventief te werken. In middelbare scholen werkt men nu al even met soortgelijke begeleiding, maar op lagere schoolniveau is deze aanpak van Arktos in Pelt een primeur. Eentje waar ze zeer positief over zijn.”

Jongerenproject 'Culture 39'

In 2020 zijn twee Arktos'ers begonnen met Peltse jongeren van 12 tot 20 te ontmoeten op straat. Met ‘Culture 39’, een naam gekozen door de lokale jeugd zelf, brengen zij hen in een positiefdaglicht. Ze luisteren naar wat jeugd belangrijk vindt en mist in hun leefomgeving. Samen gaan ze op zoek naar een positieve tijdsbesteding: ze doen zaalvoetbal, of organiseren een iftar-avond of een barbecue. Ook wijzen ze jeugd de weg naar leuke ontmoetingsplekken, zoals het OverKop-huis.

Meer info?

Lees het artikel over de 4 jongerenexperts in Pelt op pagina 5 in PLT magazine juni 2022

Of neem een kijkje op www.arktos.be en ontdek wat ze allemaal betekenen voor onze jeugd.

Contact: kderixckx@arktos.be