Een reistoelating voor minderjarigen of 'ouderlijke machtiging' is een formulier waarop je als ouder toelating geeft aan je minderjarig kind om naar het buitenland te reizen, eventueel onder begeleiding van een andere persoon of organisatie.
Deze schriftelijke toelating is aan te raden wanneer het minderjarig kind alleen reist, of reist in het gezelschap van andere personen dan zijn ouder(s).
Voor wie
Minderjarige kinderen die op reis gaan zonder vergezeld te zijn van één van de ouders hebben deze machtiging nodig.
Wanneer het kind reist met één ouder, staat het de ouders vrij om het akkoord van de andere ouder op papier te zetten, maar wordt wel aangeraden om het bij te hebben.
Moet een kind een ouderlijke toestemming hebben als het kind zonder de ouders op schoolreis of met de jeugdbeweging naar het buitenland gaat?
Het wordt aangeraden om een 'ouderlijke toestemming' te hebben.
Bij een gewone controle van een groep jongeren, in geruststellende omstandigheden als een schoolreis of uitstap of kamp van de jeugdbeweging, zeker in een land van de Europese Unie, is zon ouderlijke toestemming aan te raden.
Opgelet: Een geldige identiteitskaart of paspoort blijft nodig.
Wat moet ik doen?
Als ouder of voogd kan je de reistoelating digitaal aanvragen. Indien dit niet mogelijk is, maak dan hiervoor een afspraak bij de burgerbalie.
Kostprijs
Gratis
Wat meebrengen?
Je hebt je identiteitskaart, verblijfskaart of paspoort nodig.
Denk eraan dat volgende gegevens nodig zijn voor het opstellen van het formulier aan het loket:
- de gegevens naar waar en welke periode de minderjarige naar het buitenland reist.
- de gegevens van de persoon of organisatie waarmee de minderjarige gaat reizen.