Week van de valpreventie

Vallen is een veel voorkomend probleem bij ouderen. Ongeveer één op drie 65-plussers valt minstens eenmaal per jaar. Een val kan ernstige gevolgen hebben op diverse vlakken. Niet alleen lichamelijk, maar ook op psychologisch en sociaal vlak brengt een val gevolgen teweeg. Ook de gevolgen op financieel vlak zijn niet te onderschatten door een toename van de zorgkosten. Hoewel vaak gedacht wordt dat vallen hoort bij het ouder worden, kunnen veel vallen voorkomen worden als de onderliggende risicofactoren worden aangepakt.

  • Eén van de meest belangrijke risicofactoren is verminderd evenwicht, spierkracht en mobiliteit. De beste remedie om valpartijen te voorkomen is dan ook dagelijks bewegen! Want rust roest; zo zegt het spreekwoord. Daarnaast heeft regelmatig bewegen ook tal van andere voordelen: versterking van het immuunsysteem, verminderen van stress, behouden of bekomen van een gezond lichaamsgewicht, en verminderd risico op diabetes, hoge bloeddruk en hartproblemen.

  • Een andere risicofactor is ongezonde voeding. Naast het belang voor de algemene gezondheid, is gezonde voeding ook belangrijk om je spieren en beenderen sterk te houden. Vooral calcium, vitamine D en eiwitten zijn belangrijk voor een goede werking van de spieren en stevige botten en voor het verminderen van letsels ten gevolge van een valincident.

  • Een derde risicofactor is een onveilige omgeving. De omgeving heeft een belangrijke invloed op de mate van je fysieke activiteit. De aan- of afwezigheid van voorzieningen in je gemeente of stad kunnen de mate van beweging op een positieve of negatieve manier beïnvloeden. Veilige oversteekplaatsen, goed aangelegde en onderhouden wandel- en fietspaden, voldoende rustbanken, … kunnen ervoor zorgen dat je meer buiten komt en beweegt.

  • Een vierde risicofactor is het dragen van onaangepast schoeisel (bv. met gladde zool, teenslippers, loszittende pantoffels). Dit heeft namelijk een invloed op het evenwicht en verhoogt het risico op uitglijden, struikelen en vallen. Ook op kousen (zelfs op antislipkousen) of op blote voeten lopen, verhoogt het valrisico. Draag dus altijd (zowel binnen als buiten) goed schoeisel. Veilig schoeisel omsluit de voet, heeft de juiste maat, een stevige hielkap, geen of een lage hak, een stevige zool en een goed sluitingsmechanisme.

Tijdens de week van de valpreventie hebben we van 19 tot 22 april elke dag een uitdaging voor alle Peltse medioren en senioren. 

Uitdaging 2 tot 4 kan je doen wanneer je wil, je moet enkel rekening houden met de deadlines wanneer je je 'bewijsstukken' uiterlijk moet bezorgen. Uitdaging 1 (het beweegmoment met Saartje) is enkel op maandag 19 april om 14 uur.

Probeer in kleine groepjes de opdrachten samen te doen en betrek mensen die minder betrokken zijn met het internet. Op die manier kan iedereen onze uitdagingen aan gaan.

UITDAGING 1
MAANDAG 19 APRIL
Start de week actief

Neem deel aan het sportieve startmoment om 14 uur. Registreer je, ontvang een link naar het instructiefilmpje en beweeg zo samen een half uurtje met Saartje Vandendriessche. Meer info.

Je registreren kan tot 15 april.

Registreer je om mee te bewegen met Saartje


UITDAGING 2
DINSDAG 20 APRIL
In de smaak vallen

Maak een gezonde maaltijd (snack, soep, voor-, hoofd- of nagerecht, etc.) die veel vitamine D, calcium en eiwitten bevat. Noteer je recept in het receptensjabloon en maak daarnaast een foto van het gerecht of de bereiding ervan en bezorg dit ons tegen dinsdag 20 april 2021 om 19 uur. Wij kiezen na afloop van de Week van de Valpreventie de beste recepten uit om te bundelen in een receptenboekje. Meer info

Bezorg ons de bewijsstukken van je opdracht


UITDAGING 3
WOENSDAG 21 APRIL
Wandelen zonder vallen

Maak een wandeling in de buurt en noteer de goede voorbeelden en knelpunten die je tegenkomt in ons formulier. Doe meteen een voorstel voor mogelijke oplossingen of zet het positieve in de kijker. Bezorg ons het volledig ingevulde formulier samen met een foto, getrokken tijdens de wandeling, tegen woensdag 21 april 2021 om 19 uurMeer info

Bezorg ons de bewijsstukken van je opdracht


UITDAGING 4
DONDERDAG 22 APRIL
Zet je beste schoentje voor

Maak een zo lang mogelijke schoenenrij door allemaal verschillende valveilige schoenen achter elkaar te zetten. Maak een foto of een filmpje van de schoenenrij en bezorg dit aan ons, uiterlijk op donderdag 22 april om 19 uurMeer info

Bezorg ons de bewijsstukken van je opdracht