Verdeling mondmaskers start op 14 mei

Het gemeentebestuur voorziet voor iedere Peltenaar ouder dan 12 jaar een gratis stoffen mondmasker. Indien de levering volgens plan verloopt, verdeelt de gemeente de maskers vanaf 14 mei.

120 000 maskers voor Hulpverleningszone Noord-Limburg

Sinds 4 mei is het dragen van een mondmasker verplicht op het openbaar vervoer voor personen ouder dan 12 jaar en wordt het sterk aangeraden indien je geen anderhalve meter afstand kan houden. Ook bij de heropstart van de scholen zal het voor leerlingen ouder dan 12 jaar verplicht zijn om een mondmasker te dragen.

Het gemeentebestuur van Pelt plaatste samen met acht andere gemeenten van de Hulpverleningszone Noord-Limburg een bestelling van 120 000 herbruikbare katoenen maskers.

Verdeling aan huis vanaf 14 mei

Het gemeentebestuur zal de stoffen mondmaskers van 14 mei tot en met 16 mei huis-aan-huis verdelen. De maskers komen in verschillende leveringen bij de gemeente aan. Daarom bezorgt het gemeentebestuur bij deze verdeling elk gezin met minstens twee leden ouder dan 12 jaar alvast twee maskers. Een alleenstaande krijgt één masker. Zodra de overige maskers beschikbaar zijn, zal er een afhaalmoment georganiseerd worden waarop gezinnen hun overige maskers kunnen afhalen.

Filters van de federale overheid

De federale overheid voorziet voor iedere inwoner ouder dan 12 jaar een stoffen mondmasker en een set met twee textielfilters. Het is nog niet bekend wanneer de stoffen mondmaskers van de federale overheid beschikbaar zullen zijn. De textielfilters worden in de komende weken geleverd aan het gemeentebestuur.

Deze filters kan je inbrengen in een bestaand masker of gewoon als masker gebruiken. Ieder adres zal vanaf 14 mei, in hetzelfde pakket als het stoffen mondmasker dat de gemeente voorziet, één filterset (bestaande uit twee aparte filters) vinden. Ook voor de resterende filters waarop je als gezin recht hebt, wordt achteraf nog een afhaalmogelijkheid voorzien.

Logistieke uitdaging

Het gemeentebestuur doet de komende weken al het mogelijke om de voorziene beschermingsmaterialen zo snel mogelijk bij de inwoners te krijgen.

“Zowel de stoffen mondmaskers die we zelf voorzien als de filters van de federale overheid komen in verschillende leveringen bij ons terecht. We wachten niet tot we alles hebben en kiezen ervoor om elk gezin met twee of meer leden alvast te voorzien van twee stoffen maskers en een filterset. Hopelijk kunnen we zo ieder gezin ondersteunen bij het hervatten van de normale activiteiten op een veilige manier. Onze mensen staan alvast klaar om de pakketten samen te stellen en rond te brengen”, aldus burgemeester Smeets.

Wanneer alle maskers en filters beschikbaar zijn (wellicht eind mei), zal het gemeentebestuur enkele afhaalmomenten organiseren. Dan kunnen gezinnen de overige maskers en filters waar ze recht op hebben, komen afhalen.

Samengevat

Voor iedere Peltenaar ouder dan 12 jaar is het volgende voorzien:

  • 1 herbruikbaar stoffen mondmasker (gemeente)
  • 1 set textielfilters, bestaande uit twee aparte filters (federale overheid)

14-16 mei: levering aan huis

  • Alleenstaanden: 1 stoffen mondmasker + 1 filterset (2 filters)
  • Gezinnen met twee of meer personen ouder dan 12 jaar: 2 stoffen mondmaskers + 1 filterset (2 filters)
  • Levering (in gesloten envelop) in brievenbus.

Afhaalmomenten eind mei / begin juni

  • Gezinnen met meer dan twee personen ouder dan 12 jaar: resterende stoffen maskers
  • Gezinnen met twee of meer personen ouder dan 12 jaar: resterende filtersets
  • Data en locaties verschijnen op gemeentepelt.be/coronavirus en in lokale media.

Stoffen mondmaskers federale overheid

  • Nog niet bekend wanneer deze aan de gemeente geleverd worden
  • Wijze van verdeling wordt later bekendgemaakt via gemeentepelt.be/coronavirus en lokale media.
Gepubliceerd op woensdag 6 mei 2020 10.52 u.