Verkeerseducatieve Routes voor kinderen

Een 'VERO' is een verkeerseducatieve route, gericht op lagereschoolkinderen (van 8 tot 12 jaar). In Pelt vind je zo twee unieke routes waarmee de kinderen al doende de belangrijkste fietsvaardigheden langs tal van leerrijke verkeerssituaties kunnen inoefenen.

Leren over het verkeer vanop de fiets

Duizenden kinderen en jongeren in Pelt fietsen elke dag naar school en terug naar huis. Voor onze jonge leerlingen kan een fietstochtje langs drukke verkeerssituaties erg spannend zijn. Daarom maakte gemeente Pelt twee educatieve verkeersroutes nabij de levendige schoolomgevingen tussen de Overpeltse en Neerpeltse dorpscentra. Theorieles over het verkeer in de klas is een ding, maar dankzij de VERO's leren zij de belangrijkste fietsvaardigheden kennen vanop de fiets.

De routes passeren een gevarieerd aanbod aan verkeerssituaties om zo veel mogelijk bij te leren. Zo fiets je bijvoorbeeld langs een overweg, een aantal oversteekplaatsen, kruispunten en voorrangswegen. 

Bekijk het filmpje:

De beste voorbereiding op Het Grote Fietsexamen

Als fietsvriendelijke gemeente vinden we een goede basiskennis van de verkeersregels hebben een topidee! De verkeerseducatieve routes in Pelt zijn dan ook op maat van lagereschoolkinderen gemaakt. Zo kunnen ze zich helemaal voorbereiden op Het Grote Fietsexamen in het 6de leerjaar. Op de educatieve borden aan de start van elke route vind je deze handige uitleg over de 5 fietsvaardigheden die je voor het examen moet kennen. Dankzij deze tips kan de leerkracht of (groot)ouder perfect alle stappen volgen.

Naar verkeeropschool.be

Of download het volledige document met alle vaardigheden voor het VSV fietsexamen onderaan deze pagina.

Route 1:

Start: aan Kerkplein*, Neerpelt-Centrum, tegen de Sint-Niklaaskerk

*Door de werken aan het Kerkplein is Route 1 tijdelijk verplaatst naar Sooi Willemsplein, ietsje verder om de hoek.

Lengte: 3,5 km

Route 2: 

Start: aan Leopoldlaan, op het gras ter hoogte van school VOX Pelt*

Lengte: 3.4 km

Route is dit schooljaar onbereikbaar door hinder wegenwerken!

Meer info

Een gebrek aan de route opgemerkt? Of gewoon een andere vraag over de VERO's?
Geef je melding dan a.u.b. door aan onze deskundige fietsbeleid carmen.vandenakker@gemeentepelt.be 

;