Voorstellingen en evenementen volgens de nieuwe regels

Vanaf zaterdag 20 november zijn de nieuwe coronaregels ook in Pelt van toepassing. naast het Covid Safe Ticket (CST) is ook een mondmasker verplicht wordt bij evenementen – zowel binnen als buiten – en in de horeca. Voor een aantal eigen activiteiten van de gemeente gelden bijkomende maatregelen.

Dat wil om te beginnen zeggen dat het Seniorenfeest op 21, 22 en 23 november zal doorgaan, maar dat alle toeschouwers hun CST plus identiteitskaart moeten tonen en bovendien in het gebouw steeds hun mondmasker moeten dragen wanneer ze niet zitten. Om nodeloos rondlopen te vermijden, zal de organisatie bediening aan tafel voorzien. Tussen de tafels is extra ruimte voorzien.

Extra mondmaskerplicht

Het was al zo dat men in gemeentelijke gebouwen (gemeentehuis, sporthal, cultuurcentrum, …) een mondmasker moest dragen vanaf 12 jaar. Dat wordt nu al vanaf 10 jaar. Het CST geldt zoals voorheen voor iedereen vanaf 12 jaar.

Een drankje nuttigen bij de gemeentelijke activiteiten blijft ook mogelijk, maar ook weer volgens de nieuwe regels: als je rechtstaat, moet het mondmasker aan en kan je niet drinken. Wie een drankje wil nuttigen, moet aan tafel gaan zitten.

Weekmarkt: mondmasker sterk aangeraden

De nieuwe regels leggen geen mondmaskerplicht op voor bezoekers van de weekmarkten. De gemeente vraagt echter om zo voorzichtig mogelijk te zijn en wil het dragen van een mondmasker op de markt sterk aanraden, net zoals het handen reinigen en afstand houden. Want elk nauw contact dat vermeden wordt, vermijdt ook de kans op een coronabesmetting.

Afgelastingen

Er zijn een aantal organisatoren die zich genoodzaakt zien om hun evenement af te gelasten, hetzij omdat het te moeilijk is om de regels te volgen, hetzij uit veiligheidsoverwegingen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de aankomst van de Sint aan de passantenhaven. De gemeente raadt hen aan om hun afgelasting mee te delen via www.uitinpelt.be . Ook wie zijn evenement aanpast, kan dat best laten weten via die weg.

Gepubliceerd op vrijdag 19 november 2021 12.16 u.