Vrijwilligersverzekering

Verenigingen en organisaties kunnen via de Vlaamse overheid gebruik maken van een gratis verzekering voor vrijwilligers. Deze is bedoeld om kleine en occasionele initiatieven van een goede verzekering te voorzien.

Deze verzekering omvat de burgerlijke aansprakelijkheid, lichamelijke ongevallen en rechtsbijstand. Ze vervangt de jaarverzekering van de leden en vaste bestuursleden/vrijwilligers bij de vereniging niet, maar is bedoeld voor activiteiten waarbij men sporadisch extra vrijwilligers inschakelt.

De organisaties kunnen zo op een eenvoudige manier per jaar maximum 1000 gratis vrijwilligersuren aanvragen.

Voor wie

Vrijwilligers die meehelpen een activiteit te organiseren. Overheidsinstellingen en aanverwante organisaties kunnen geen gebruik maken van dit aanbod.

Wat moet ik doen?

  1. Je moet een organisatie zijn gelegen in het Vlaams of Brussels Hoofdstedelijk Gewest met Nederlands als voertaal. Tegelijk moet je vereniging een feitelijke vereniging zonder winstoogmerk, een startende vzw, een vzw zonder personeel of een afdeling van een koepel zijn die extra activiteiten heeft.
  2. Je hebt een geldig erkenningsnummer nodig. Dat kan je minstens drie weken voor je activiteit via www.gratisvrijwilligersverzekering.be. Na goedkeuring blijft je erkenningsnummer 12 maanden geldig, goed voor 1000 vrijwilligersuren.
  3. Heb je een activiteit waarvoor je vrijwilligers wil verzekeren? Dan meld je minstens 48 uren op voorhand de activiteiten en vrijwilligersuren aan via www.gratisvrijwilligersverzekering.be
  4. Pas nadat je een bevestigingsbericht hebt ontvangen, zijn je vrijwilligers verzekerd voor de activiteit.
  5. Heb je toch pech? Dan kan je online je schade-aangifte rechtstreeks regelen met de verzekeraar.
  6. Heb je nog vragen? Mail naar verzekering@vsvw.be.