Wachtbekken heeft Pelt gered van de watersnood

Het was nipt. Het wachtbekken op de Dommel heeft vannacht opnieuw goed dienst geleverd.

Kritieke peil wachtbekken bereikt

Nadat de Dommel gisterenvoormiddag rond 11 uur zijn maximaal debiet bereikt had, liep het overtollige water het wachtbekken binnen. Gisterenavond rond 23 uur stond het voor een kwart vol. Daarna is het sterk beginnen stijgen. Rond 2 uur vannacht stroomde er 6 m³ water per seconde binnen. Om 4 uur was het vol en begon het over te lopen.

Crisisoverleg

Op dat kritieke moment werd de gemeentelijke crisis-cel bijeen geroepen. Onder leiding van de burgemeester brachten schepen van openbare werken, de Vlaamse Milieumaatschappij, de leiding van brandweer, politie en de gemeentelijke technische dienst de kritieke punten met mogelijk overstromingsgevaar in kaart en stonden brandweer en technische dienst ter plekke paraat met pompen en zandzakjes. Zij waren trouwens al de hele dag in de weer met zandzakjes vullen en water overpompen.

Overstroming vermeden

Gelukkig begon het water vanaf 5 uur deze ochtend te zakken en rond 7 uur kon de alarmfase afgeblazen worden. Pelt en vooral Neerpelt-centrum is ternauwernood aan de overstroming ontsnapt. Met dank aan de medewerkers van brandweer, technische dienst en de Vlaamse Milieumaatschappij waarvan sommigen meer dan 24 uur aan een stuk in de weer waren.
Gepubliceerd op vrijdag 16 juli 2021 9.30 u.