Inhoud
De fusiegemeente “Pelt” bestaat uit drie gemeenten, die vroeger behoorden tot twee verschillende rechtsgebieden. Zo vormde Sint-Huibrechts-Lille samen met Hamont en Achel de Heerlijkheid Grevenbroek, terwijl Neerpelt en Overpelt, samen met Kaulille en Kleine Brogel, behoorden tot de schepenbank Pelt, onderdeel van het graafschap Loon.
In 1401 kwam Grevenbroek ook in het bezit van de graaf van Loon. Voor het wapenschild van de fusiegemeente is het dan ook logisch dat we enerzijds teruggrijpen naar het wapen van Grevenbroek en anderzijds naar dit van de schepenbank Pelt.
Het eerste vinden we terug in het Wapenboek Beyeren uit 1405 en toont een schild in zilver met twee beurtelings gekanteelde dwarsbalken van keel (rood). Voor het tweede grijpen we terug naar het schepenzegel uit 1588. Het is een uitgeschulpt renaissanceschild van goud met drie dwarsbalken van keel (verwijzend naar het graafschap Loon), beladen met de hoofdletters PELT van sabel (zwart), paalsgewijze geplaatst.
Door de twee wapenschilden boven elkaar te plaatsen krijgen we een osmose tussen de twee verschillende entiteiten Neerpelt en Overpelt. Als schildvorm werd gekozen voor het schild dat sinds het begin van de 20ste eeuw over het algemeen wordt gebruikt in België, Nederland, Frankrijk en Hongarije.