Nieuw: voortaan ook dienstverlening en nieuws via Whatsapp

Met het WhatsApp-kanaal Gemeente Pelt willen we het nieuws en de dienstverlening nog sneller en nog dichter bij de mensen brengen. WhatsApp-kanalen is een nieuwe toepassing die in België pas sinds halfweg 2023 beschikbaar is. Pelt misschien wel de eerste Vlaamse gemeente die het medium inzet.

WhatsApp is ook in Pelt veruit het meest gebruikte sociale mediakanaal en heeft een bijzonder groot potentieel om veel inwoners te bereiken. Dat bleek uit het communicatieonderzoek dat de gemeente in 2023 liet uitvoeren bij de inwoners. Meer dan 90 % van de Peltenaren gebruikt WhatsApp om persoonlijke berichten te versturen, te telefoneren en te videochatten. Bij de jongeren is dat bijna 100 %. Zelfs bijna 90 % van de 80-plussers die een smartphone hebben, gebruiken WhatsApp.

Ideaal dus om de drempels naar informatie en dienstverlening voor een groot stuk weg te werken. Daarom zal de gemeente vanaf nu op het eigen WhatsApp-kanaal Gemeente Pelt berichten publiceren. Het gaat over algemene berichtgeving en verwijzingen naar de dienstverlening. Die kan via deze weg veel actiever naar de inwoners toe gebracht worden. Het kanaal zal ook ingezet worden voor crisiscommunicatie.

Updates

De berichten op het WhatsApp-kanaal worden ‘updates’ genoemd en onder die naam zijn in WhatsApp ook te vinden. Ze blijven steeds 30 dagen zichtbaar. 

Openbaar

Een WhatsApp-kanaal is helemaal openbaar. Iedereen die WhatsApp gebruikt, kan zo’n kanaal bekijken en volgen. Reageren kan beperkt, niet met tekst, maar met een klein aantal emoji’s.

Meer privacy

Kijkers en volgers kunnen mekaars private gegevens niet zien. Er worden geen profielen, profielfoto’s of telefoonnummers getoond. Dit betekent dat je berichten kunt volgen en delen zonder je zorgen te maken over je persoonlijke gegevens.

Waar vind je het WhatsApp-kanaal Gemeente Pelt?

De eerste keer klik je de URL https://whatsapp.com/channel/0029VaFBA5yIN9iwb0O4CJ1f aan. Of – makkelijker – je scant bijgaande QR-code met de smartphone.

Maak jezelf meteen volger en voortaan vind je het kanaal Gemeente Pelt in je WhatsApp terug onder ‘updates’. Deel de link vervolgens ook gerust met al je andere WhatsApp-contacten. Op die manier kunnen het nieuws en de dienstverlening van de gemeente een zo groot mogelijk publiek bereiken.

Gepubliceerd op donderdag 1 februari 2024 16.27 u.
;