Zwerfkattenbestrijding

Om het probleem van zwerfkatten of katten zonder baasje aan te pakken, heeft de gemeente Pelt een akkoord afgesloten voor een sterilisatieproject met Het Blauwe Kruis.

De hoge concentratie van zwerfkatten in verschillende wijken, plantsoenen en braakliggende gronden, veroorzaakt problemen voor de dieren zelf (slechte voeding, ziektes, ..) en de omgeving (overlast, snelle voortplanting, …). Het is belangrijk om het probleem grondig aan te pakken. Een vrije kattin heeft twee zwangerschappen per jaar met 4 kattenjongen. Deze katjes hebben een levensverwachting van 4 tot 6 jaar. Al na zes tot zeven maanden kunnen deze kleine katjes zich op hun beurt voortplanten. Op enkele maanden tijd kan het kattenbestand, zonder menselijke tussenkomst, op een bepaalde locatie fors toenemen.

Samen met het Blauwe Kruis Lommel zet de gemeente Pelt zich in om op een diervriendelijke manier het aantal zwerfkatten te beperken. Dit doen we door sterilisatie en castratie van zoveel mogelijk zwerfkatten. Op termijn daalt hierdoor het aantal zwerfkatten in een bepaalde buurt.

Voor wie

Voor iedere inwoner van Pelt die te maken heeft met zwerfkatten in de omgeving.

Voorwaarden

Het moet gaan om zwerfkatten binnen Pelt.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een zwerfkat en een huiskat:

  • Een zwerfkat (kattin of kater) verblijft in de omgeving van mensen van wie ze, vrijwillig of niet, een deel van haar voeding krijgt. Deze kat, die geen eigenaar (meer) heeft, blijft baas over haar verplaatsingen en over haar voortplanting.
  • Een huiskat daarentegen is een kat die de woning met haar meester deelt. Deze meester beheerst de voortplanting en de bewegingen van deze kat en voorziet ze van voedsel.

Wat moet ik doen?

Indien je met een zwerfkattenprobleem zit, kan je dit melden aan de dienst voor informatievoorzieningen (DIV) met opgave van je naam, adres, telefoonnummer, locatie van de zwerfkatten, het aantal zwerfkatten en eventuele opmerkingen (bv. zieke kat, zwangere kat). Dit kan via het mailadres meldingen@gemeentepelt.be of telefonisch via 011 94 94 94.

Kostprijs

Gratis

Afhandeling

De melding wordt doorgegeven aan Het Blauwe Kruis vzw. Deze komt ter plaatse en vangt de zwerfkatten met vangkooien. De gevangen zwerfkatten zullen gecastreerd of gesteriliseerd worden en vervolgens terug worden uitgezet op de plaats waar ze gevangen zijn. Enkel in uiterste nood (zwaar zieke kat) zal er tot euthanasie worden overgegaan.