Zwerfvuilhandhavers

Anonieme zwerfvuilhandhavers houden een oogje in het zeil op zwerfvuilgevoelige plekken. Op heterdaad betrapte vervuilers krijgen een GAS-boete.

Dankzij de zwerfvuilactie en de rondes van de mooimakers krijgen bossen, bermen, straten en pleinen regelmatig een reinigingsbeurt. Toch duikt zwerfvuil telkens terug op in ons straatbeeld. De Vlaamse overheid ondersteunt daarom lokale besturen bij de handhaving op zwerfvuil. 

Via zwerfvuilhandhavers zullen vervuilers op heterdaad betrapt worden. Daders worden door hen aangesproken en een identitietskaart wordt opgevraagd. Vervolgens kunnen vervuilers zich dan aan een GAS-boete verwachten. Deze vaststellers zijn anoniem gekleed en zullen zich kenbaar maken door hun officiële badge. Zwerfvuilhandhavers zullen je nooit vragen om de boete onmiddellijk te innen

Er zal vooral gecontroleerd worden op openbare plekken waar vaker afval wordt neergegooid, zoals: snoeproutes tussen scholen en bushaltes, nabij winkels, pleintjes en parkings. Ook achtergelaten hondenpoep wordt gezien als zwerfvuil. Zorg dus zeker dat je hondenpoepzakjes op zak hebt wanneer je jouw viervoeter uitlaat. 

Met de inzet van deze handhavers wil de gemeente Pelt de strijd tegen zwerfvuil winnen en inwoners sensibiliseren om Pelt proper te houden zodat iedereen er van kan genieten. 

Je kan alle regels rond zwerfvuil lezen in het GAS-reglement op www.gemeentepelt.be/gas-reglementering

;