Zaterdag 18 mei feestelijke opening nieuw Marktplein

Zaterdag 18 mei wordt het nieuw aangelegde Marktplein feestelijk in gebruik genomen. Het is een plein geworden waar het fijn toeven is voor jong en oud, dat klaar is voor de klimaatverandering, veel ruimte geeft aan groen en zwakke weggebruikers, en ook nog ruimte laat voor de auto.

De werken zijn gestart in het voorjaar van 2023. Samen met het Marktplein werden ook de omliggende straten en de Broesveldstraat werden volledig vernieuwd.

Van 6,5 naar 42 % groen

Een van de vereisten bij de heraanleg was dat het plein klimaatvriendelijk moest zijn. Want meer groen, minder verharding en plaats voor water dragen bij tot een gezonde en aangename leefomgeving en verminderen zowel hitte- als wateroverlast. De groenvlakken en wadi’s nemen 42 % van het plein in. Vroeger was slechts 6,5 % onverhard. Het systeem van infiltratiebuizen en wadi’s heeft trouwens al bewezen wat het aankan: ondanks de extreem natte winter en voorjaar is er nog geen liter water van het plein naar de Dommel afgevoerd en dat is uitstekend.

Verkeer

Het Marktplein biedt meer dan voorheen plaats voor de actieve weggebruikers om zo de bezoekers aan te moedigen zich vaker met de fiets of te voet te verplaatsen. Tegelijk blijft de auto plaats behouden op een gedeelte van het plein. Eén en ander werd in een aangepast verkeersreglement gegoten. Binnen de autoluwe zones in de Kloosterstraat en de Kerkstraat is er bijkomende ruimte voor terrassen en zetten we vol in op een bruisende centrumbeleving.

Ontmoeting en beleving

Het centrum van Neerpelt heeft altijd bekend gestaan voor de sfeer en beleving. Het nieuwe plein wil daar extra aan bijdragen. Het is voortaan een boeiende verblijfsplek waar het fijn toeven is, iets wat ongetwijfeld ook versterkend werkt voor de omliggende handel en horeca.

Mensen uit Pelt en daarbuiten kunnen er elkaar ontmoeten in een aangename omgeving, de zaterdagmarkt brengt er jong en oud samen en de ruimte biedt plaats voor evenementen. Als kindvriendelijke gemeente geeft Pelt ook extra plek aan de kinderen. In de wadi’s werden natuurlijke speelelementen aangebracht. Het fontein zal ongetwijfeld de echte trekpleister worden. Een 35-tal spuitkoppen zullen zorgen voor speelse avonturen en – op warme zomerdagen – verfrissing. Het fontein bergt trouwens ook nog eens 60 m3 regenwater.

Feestelijke opening

Aanstaande zaterdag is er een korte officiële opening van 18.30 tot 20.00 uur waarop alle omwonenden persoonlijk uitgenodigd zijn. Maar de gemeente wil er tegelijk een feestelijke dag van maken en nodigt iedereen uit om zaterdag in de loop van de dag of avond naar Neerpelt te komen om kennis te maken met het nieuwe plein en zijn omgeving.

Voor de opwaardering van het Marktplein en de omgeving kon Pelt rekenen op 100.000 euro van de provincie Limburg. De financiële steun kadert in het project ‘Naar de kern’ waarmee de provincie gemeenten een sterke basis wil bieden voor het versterken van haar handelskern.

Gepubliceerd op dinsdag 14 mei 2024 11.38 u.
;