Orgaandonatie

Orgaandonatie kan een leven redden. Voor veel patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen is transplantatie van een orgaan de laatste mogelijke behandeling.

Iedereen kan persoonlijk een verklaring afleggen voor wegneming en transplantatie van organen en weefsels, bestemd voor transplantatie en wetenschappelijke experimenten, na overlijden.

Voor wie

Als je in het bevolkingregister bent ingeschreven (of minstens 6 maanden in het vreemdelingenregister), dan ben je automatisch een potentiële donor, tenzij :

 • Je dit uitdrukkelijk hebt geweigerd tijdens uw leven
 • Of als je naaste familieleden (kinderen, ouders, echtgenoot) zich tegen de donatie verzetten.

Om er zeker van te zijn dat je wil gerespecteerd wordt, kan je een wilsverklaring laten registreren: de 'verklaring donatie menselijk lichaammateriaal'.

 • Ook bekwame minderjarigen (vanaf 12 jaar) kunnen een wilsverklaring afleggen.
 • De ouders of voogd van minderjarigen die niet bekwaam zijn, kunnen voor de minderjarige enkel verzet tegen donatie aantekenen.
 • Een meerderjarige die niet bekwaam is, kan enkel verzet laten uitdrukken door zijn wettelijke vertegenwoordiger of voorlopige bewindvoerder (of naaste verwant als er geen vertegenwoordiger of bewindvoerder is aangesteld).

Voorwaarden

De wet staat de verwijdering van organen na je overlijden toe tenzij je dit uitdrukkelijk hebt geweigerd tijdens je leven of je naaste familieleden (kinderen, ouders of echtgenoot) zich tegen de orgaanafname verzetten.

Wat moet ik doen?

Wil je je uitdrukkelijk als donor melden of een vorige wilsuitdrukking herroepen of je verzet uiten tegen het afstaan van organen, kan je dit zelf registreren.

In de 'verklaring donatie menselijk lichaamsmateriaal' staan 4 beslissingen waar je uitdrukkelijk toestemming voor kunt geven, waar je je tegen kan verzetten of waarvoor je een eerdere wilsverklaring kan intrekken:

 1. Orgaandonatie voor transplantatie: organen van een donor na overlijden wegnemen. Weggenomen organen worden alleen gebruikt voor transplantatie bij mensen die hierop wachten.
 2. Donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor transplantatie: weefsels en cellen van een donor na zijn overlijden wegnemen. Weggenomen weefsels worden alleen gebruikt voor transplantatie bij mensen die hierop wachten.
 3. Donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor de vervaardiging van geneesmiddelen: het lichaamsmateriaal van een donor na overlijden wegnemen om geneesmiddelen te maken, bijvoorbeeld voor innoverende therapieën. Het gedoneerde materiaal (organen, weefsels, cellen en alles wat daaruit wordt gehaald) kan dus worden gebruikt om geneesmiddelen te maken.
 4. Donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek: lichaamsmateriaal dat na overlijden bij een donor wordt weggenomen voor wetenschappelijk onderzoek. Gedoneerd lichaamsmateriaal (organen, weefsels, cellen en alles wat daaruit wordt gehaald) wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, zonder menselijke toepassing. Dit onderzoek is vaak essentieel om de zorg te blijven verbeteren. Het helpt onder meer om de kennis over het menselijk lichaam of over bepaalde ziekten te vergroten. Opmerking: dit soort donatie is verschillend van het afstaan van het lichaam voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijst dat wordt beheerd door faculteiten geneeskunde.

Je kan je wilsverklaring registreren op volgende manieren:

 • Bij de huisarts
 • Online via de knop bovenaan deze pagina (dit is niet mogelijk voor minderjarigen en personen die niet in staat zijn hun wil uit te drukken)
 • Via de elektronische zelfregistratie op deze link
 • Maak een afspraak bij de burgerbalie

Kostprijs

Gratis

Wat meebrengen?

 • Identiteitskaart of verblijfsvergunning
;